dimarts, 28 de desembre del 2010

Fricandó amb moixernons



Cada any, com la majoria de famílies de Catalunya, per Sant Esteve ens trobem per dinar. Cada any ho fem a casa nostra i som la Mª Dolors i jo els encarregats de pensar, comprar, cuinar i servir el menú triat. Ens solem seure a taula unes vint-i-cinc persones, amb el conseqüent remenament que això comporta. Hem de parlar, però, de la cuina, base principal de la trobada.

El primer plat sol ser un pica-pica amb gran varietat de "delicatessen" i el segon, un plat contundent. Aquest any vam decidir fer fricandó. Aquesta és la nostra recepta, per si la voleu provar:

Ingredients
- Vedella (llata, tapa plana, cap de mort) 3'6 kg.
- Moixernons secs, 4 capses.
- Cebes, 4 de mitjanes
- Pastanagues, 5 de mitjanes
- Tomates madures,
- Farina, 200 grs.
- Ametlles torrades, 40 grs.
- Carquinyolis
- Alls, 4 o 5 grans
- Vi blanc, un got i mig
- Brou de carn
- Sal i pebre

Elaboració

- Poseu els moixernons en remull durant unes hores.
- Talleu o feu tallar la vedella a bistecs petits.
- Amaniu-los amb sal i pebre, enfarineu-los i passeu-los per oli ben calent, que quedin una mica rossos. Reserveu-los.
- Amb l'oli restant hi sofregiu les cebes i les pastanagues tallades a bocins petits. Quan són ben sofregides afegiu-hi les tomates. Hi ha gent que hi posa un manat d'herbes, a nosaltres no ens agraden massa.
- Deixeu que es continuï sofregint i espereu que es concentri. A continuació hi afegiu el vi blanc i el deixeu reduir.
- Afegiu-hi dues cullerades de farina i barregeu-ho tot bé.
- Hi passeu el turmix perquè no hi quedin trossos ni grumolls.
- Afegiu-hi la carn i ho cobriu amb el brou (compte que no quedi massa líquid). Ho deixeu al foc fins que estigui quasi cuit.
- Escorreu i passeu els moixernons per la paella amb una mica d'oli i els tireu a la cassola, per tal que es vagin coent amb la vedella.
- Feu la picada amb els alls, les ametlles i els carquinyolis.
- Deixateu-la amb una mica de salsa i tireu-la a la cassola.
- Si convé deixeu-ho coure tot una estona més a foc ben baix. La carn ha de quedar ben tova.
- I com sempre, Bon profit!!