divendres, 10 de maig del 2013

Sortida a l'Aragó (i IV)




L’últim dia de la nostra estada en terres aragoneses, l’endemà fèiem el viatge de tornada, també ens vàrem aixecar en un matí amb neu. Va ser el dia en  que vam veure el paisatge per on circulàvem  més blanc de tots. El nostre destí era el Monestir de Pedra, que data del segle XIII. Segons la història, el rei Alfons II el va donar, l’any 1194 quan encara era una fortalesa de defensa, a fi de consolidar la fe a la zona.


 Al sortir de Calatayud ja nevava, camps i muntanyes desfilaven davant les finestres de l’autocar cada vegada més plenes de neu. Quan vàrem baixar a l’entrada del Monestir començava a quedar tot blanc però al llarg del matí es va anar calmant i a l’hora de marxar ja feia estona que havia parat. Hi vam entrar pel claustre, l’església d’estil romànic tardà està quasi en runes, però se’n conserven moltes parts com la sala capitular i el calefactorium en perfecte estat de conservació.

 


Després tocava fer una volta pel Parc Natural  del mateix nom. És un recorregut, de dues hores i mitja si es fa complert, per un entorn paisatgístic envoltat de cascades, salts d’aigua i coves pel que es pot passejar tranquil·lament. El salt de la Cua de Cavall, de 90 metres d’alçada i que amaga la cova Iris és el més espectacular de tots. Aquesta passejada me la va explicar la Mª Dolors, que també va fer-ne les fotografies; jo , amb el temps que feia, no estava en condicions de caminar tanta estona i vaig quedar-me al bar, fent un cafetó amb uns amics.


 Després de dinar tocava visitar la població amfitriona, Calatayud. Fora de les capitals de província és l’única ciutat que supera els 20.000 habitants. Ja hi havíem fet alguna passejada en els dies precedents però aquesta va ser més complerta. Vam visitar varies esglésies, la majoria amb el campanar mudèjar; hem de destacar la de Santa Maria, amb la portada renaixentista, la de Sant Andrés i la de Sant Juan el Real, en la que hi vam trobar un voluntari jubilat que va encendre els llums per poder observar entre altres coses unes pintures de Goya a la cúpula i ens va ensenyar el museu  tot explicant-nos amb tota classe de detalls les peces més importants millor que molts guies ( s’ha de dir  que durant tots els dies vam trobar uns guies amabilíssims i molt ben documentats)



Ens vam passejar pels diferents carrers i també vam entrar al museu Municipal, on es mostren sobretot restes arqueològiques de l’antiga Bibilis, ciutat celtibera i romana situada al costat de Calatayud.

I així hem conegut una altra part de l’Aragó en la que ha estat la nostra cinquena estada a aquesta regió.