diumenge, 28 de juliol del 2013

Pels masos fortificats del Baix Ter



 
El Montgrí amb el blat de moro espellofat per la pedregada a primer terme
Després de quatre anys torno  a fer una caminada amb els Matiners.  No els havia perdut de vista ja que moltes vegades m’havia trobat a amb ells en els esmorzars que solen tenir lloc una vegada al mes. Això no calia gaire esforç i el cos ja m’ho permetia. Doncs de bon matí, abans de les set, pugem al cotxe que ens portarà fins al Molí del Mig, a Torroella de Montgrí. 



A partir d’aquí comencem a caminar amb el perfil del Montgrí a la nostra esquerra i a primer terme els camps de blat de moro ben espellofats per la pedregada de fa pocs dies; a la nostra dreta algunes pomeres, les que no tenien la red protectora,  havien sofert el mateix càstig.

Ens espien des de la finestra


La primera torre que trobem és la del Mas Ral; una torre cilíndrica de tretze metres d’alçada amb merlets i un matacà que en protegia l’entrada des del mas. Com totes les torres que trobarem protegien els pagesos d’aquestes terres de les incursions dels pirates, que tenien les seves bases a les Illes Medes, entre  els segles XV i XVII, tot remuntant el riu Ter que en aquell temps era navegable. 

La torre del Mas Ral


Després de travessar la carretera de l’Estartit, a les vuit del matí i amb molt de trànsit, trobem la torre Martina, ben diferent de totes les altres  amb l’acabament  en teulada inclinada i tot el conjunt arremolinat. Ara el Montgrí ja ens queda a la nostra dreta. A les vores del camí  totes les plantes estan carregades de cargolines; penso en la festa que haguessin fet els ànecs que em feien pasturar els meus pares quan jo era petit.



 
La Torre Martina (abans Torre Mirona)
Al cap de poc i tot observant les panoràmiques que van desfilant a la nostra esquerra, amb les muntanyes de Begur al fons, destacant-t’hi els puntets blancs de les cases de la urbanització de Mas Tomasí. Tot una gradació  de verds a la llunyania que es van convertint en tons ocres quan es van acostant al camí. Trobem ja la Quintaneta, una torre circular, amb dos matacans, molt integrada a la masia, amb una serralleria o desballestaria enganxada als edificis que desmereix el conjunt.

La Quintaneta


Després de travessar una altra carretera, al costat del karting, enfilem el camí cap a la Torre Begura, de 19 metres d’alçada, que ja havíem vist de lluny al començament de la ruta. És una torre quadrada el que vol dir menys evolucionada i per tant més antiga que les de planta circular que permetien una millor defensa al no tenir angles morts.

La Torre Begura
 Tornem al molí del mig després d’una passejada que no arriba a les dues hores. Ens premiem amb un bon esmorzar i després d’una estona de tertúlia tornem cap a Palafrugell.


 Deixem els cargolins que contemplin el Montgrí  que sempre ens vigila, més a prop o més lluny, per aquests camins dels nostre Empordà.