dijous, 25 de juliol del 2013

Estiu musical

A l'estiu, a la nostra terra, la música  és present a tots els racons de la geografia. Qualsevol tipus de música, música per tots els gustos. Per escoltar música no hem d'anar als grans concerts que emplenen planes de les seccions de cultura dels diaris i reportatges com a última noticia dels telediaris. Es fa música. a moltes places, esglèsies, castells ... de qualsevol  poble o ciutat de Catalunya.

Nosaltres aquest any ho estem aprofitant bé. Vam començar amb la presentació del disc de la Neus Mar al Teatre Municipal de Palafrugell. Un disc anomenat "A contracorrent". A contracorrent de les opinions de molts que pensen i manifesten que la dona no hi ha de fer res al món de l' havanera, que només és cosa d'homes. La Neus, dona valenta, decidida i millor cantant demostra que això no es veritat. 
Ja l'hem sentit moltes vegades i en cada una d'elles ens sorpren amb les novetats que incorpora en els seus concerts, en els que no solament canta havaneres si no molts altres tipus de cançons.  La percusió i la guitarra l'acompanyen sempre, però en aquesta ocasió en algunes cançons estava acompanyada per contrabaix, acordiò, trompeta i violí. També va fer un duet amb el compositor Josep Bastons; va ser un moment màgic: ells dos i el guitarrista intrerpretant "Es caprichoso el azar" de Joan Manuel Serrat. La veu, el sentiment i el bon humor de la Neus ens van acompanyar tant en les cançons com en els comentaris que també eren esperats per tots els assistents. L'entrada era gratuita, però, amb la novetat que s'havia de reservar  per correu electrònic i recollir-la a l'entrar al concert.

Tots els intèrprets  de "A contracorrent"(Foto de Toni Foixench)
Al cap d'uns dies la vam tornar a sentir a la  Plaça Nova de Palafrugell amb un concert totalment diferent, acompanyada només per en Toni Gadea a la percusió i l'Emilio a la guitarra que va adquirir més protagonisme cantant ell sol  moltesde les  cançons. Va ser un goig escoltar-la en les dues ocasions.
També al Teatre de Palafrugell vam escoltar els Gospelians de Girona. Un cor gospel amb quasi seixanta persones d’edats variades que van arrossegar el públic a gaudir de espectacle del Gospel, que a més d'escoltar la música varen poder ballar-la a la platea del teatre. El repertori del cor està format per cançons Negro Spirituals & Gospel que abasten un ampli ventall d’estils dins la història dels cants religiosos afroamericans.Com a contrast van interpretar la cançó d'en Lluís Llac "T'estimo" que els va classificar per intervenir en un oncurs de TV3 la propera temporada.
La Coral Nit de Juny al Palau de la Música

En els concerts d'estiu de Palafrugell no hi podien faltar els de Joventuts Musicals. Hem assistit a dos d'ells,   a l'església de Sant Marti i  a l'església de Calella. El primer va tenir la coral Nit de Juny com a protagonista que ens van oferir un programa dedicat totalment al compositor mallorquí Baltasar Bibiloni: una primera part amb tres cançons i una segona amb "La posada de la núvia" basada amb un poema situat a la Mallorca de finals del segle XIX. Aquest concert ja l'haviem sentit en la seva estrena a l'auditori de Barcelona amb la presència de l'autor amb el que havíem coincidit en la celebració del 40è aniversari de la Coral, en el que es va interpretar la Cantata "Un mon nou" amb la seva música i la meva lletra. Tot sota la direcció de la nostra molt bona amiga Rita Ferrer.

El  segon va ser un concert de música barroca, que sota el títol de "Amore e gelosia" es van interpretar peces de Monteverdi, Vivaldi, Purcell i Händel. Les empodaneses Maite Mer, soprano, i  Georgina Reyner, mezzosoprano hi van posar la veu  i l'Ensemble instrumental dels Àmics de l'Òpera de Girona la música. La petita esglèsia de Sant Pere es va omplir d'aplaudiments després d'escoltar les veus càlides i potents de les dues interprets i  la música dels dos violins, el violoncel i el clave, que també ens van oferir peces solament musicals.
Tot plegat ha estat un gran goig en les nits d'aquest estiu que ha trigat  a arribar, però que ens ha fet saber plenament que ja és aquí, com cada any, igual que la música que li dona encara més vida..