diumenge, 14 de juliol del 2013

Una passejada per "l'estany" d'Ullastret.




 Al pont romà, a punt de començar la passejada.

 Una d’aquestes tardes de juliol, calmades i de cel seré, en les que el  sol escalfa amb la força justa per fer-nos saber que estem a l’estiu i amb un ventet suau que t’ajudava a caminar, en Josep Mª ens va convidar a en Santi i a mi a fer una caminadeta pels voltant del que en altres temps va ser l’estany d’Ullastret, dessecat per convertir-lo en camps de conreu, però que en èpoques de fortes pluges es pot tornar a omplir d’aigua.

El puig de Sant Andreu al fons

Deixem el cotxe al costat del pont romà  i de la font de la Roqueta, a la carretera de Serra de Daró a Llavià. Abans de seguir el camí, pugem a una petita elevació per gaudir del panorama. Les nostres passes trepitgen les plantes aromàtiques que cobreixen el sol i fan elevar fins a les nostres pituïtàries un conjunt de flaires que ens predisposen a seguir caminant amb més ganes. Al nostres peus s’estenen camps de conreu verds i groguencs, al front veiem el poble de Llavià i a la dreta el “Puig de Sant Andreu”.                   
El poble de Llavià


Mentre caminem sentim les bombes d’aigua que reguen els camps de blat de moro; observem que alguns reben l’aigua d’una manera ordenada, per les regues obertes per aquest fi, però en altres  el líquid element s’escampa per tota la superfície del cultiu  fins que queda tot amarat. Al costat del camí veiem unes canonades disposades una a continuació de l’altre, a punt, un cop unides, de distribuir l’aigua segons convé als regants. Sembla que alguna vegada també han sigut les víctimes dels robatoris dels desaprensius que circulen de nit per aquests verals.

Llavià amb el Montgrí al fons

El color dels camps de blat a punt de segar són el contrast oportú als de moresc i als d’userda que ja començaven a afegir-hi, a més a més, el de les seves flors blau-liloses. També aprofitem l’ocasió per anar reconeixent diferents plantes i les propietats medicinals que poden tenir en alguns casos. 

Al mateix temps la passejada serveix per anar revivint els records de la nostra infantesa en relació amb tot el que estàvem observant. La sega, el batre, el cultiu dels horts... Es coneixia que érem tres jubilats delerosos de rememorar el nostre passat i si pot ser magnificar-ho un punt per tal de fer-lo més atractiu.
Panorama des de Llavià





La vista de Llavià anava canviant a mida que fèiem el camí. Al fons de tot el castell del Montgrí, que apareixia i desapareixia, formava part del teló que tancava el paisatge. Després de la pujada que ens conduïa el poble vam poder observar l’altre part de l’antic estany amb el Puig de Sant Andreu al fons, el mas de l’Illa i l’illa d’en Reixac, amb el mas i la vegetació exuberant.  Ja a dalt, vam fer una passejada pel poblet i vam entrar al petit cementiri on crida l’atenció una làpida d’un nínxol, on reposa un noi de 24 anys on es pot llegir: “....” (vegeu la fotografia).



Seguint el camí de tornada, vam fer una parada al mas de la Bomba, on una bomba, d'aquí ve el nom, ara elèctrica, permetia el drenatge de l'estany i podia tardar més d'un mes a treure-la. El rec Traient és el que permet la dessecació de l'estany ja que està situat al centre de la conca i porta les aigües cap al mas de la Bomba. El llogater de la casa ens va fer cinc cèntims del funcionament de la mateixa contestant a les preguntes d’en Josep Mª que sempre es mostra molt interessant per tot el que podem trobar a les diferents caminades.

Al fons, la bomba i a primer terme el mecanisme per moure l'antiga comporta

Satisfeta la nostra curiositat acabem el recorregut arribant al punt se sortida.