diumenge, 29 de juny del 2008

Sol de mitjanit (IV)


Després de tot un dia de navegació a mar obert ens endinsem per diferents fiords gaudint dels paisatges que van desfilant davant dels nostres ulls, mentre esmorzem tranquil·lament asseguts al costat dels grans finestrals del vaixell.

Arribats a Andalsnes pugem a l'autocar que com sempre ens portarà a llocs on l'aigua hi és present de manera impressionant. Rius que baixen impetuosament i cascades que salten d'alçades sorprenents. Muntanyes amb espadats verticals on s'expliquen mil i una històries de l'origen dels trolls, personatges mítics de les llegendes noruegues. Fem algunes parades, però les càmeres de fotos no paren de disparar des de l'interior del vehicle encara que sàpigues, de bell antuvi, que els reflexes dels vidres o els arbres que passen a gran velocitat et faran malbé les instantànies. Les ganes de conservar-ho tot per poder gaudir-ne després són més fortes que la realitat. El viatge de tornada el fem en tren, gaudint del paisatge de manera diferent però amb les mateixes limitacions.

Bergen és l'ultima escala abans de la nostra tornada a Amsterdam. És la segona ciutat de Noruega de gran importància històrica. Va ser residència real i capital del regne fins el segle XIII. Important port de pesca , un dels barris va ser convertit en "guetto" alemany durant quatre segles del que la poderosa Lliga Hanseàtica se'n va fer mestressa i senyora.

Bergen és una ciutat preciosa voltada de muntanyes i de verdor, on les cases típiques, de fusta i coloraines s'hi enfilen i a la vegada baixen fins al port. També hi fem una doble excursió, primer en autocar passant pels suburbis i pels molls, parant-nos de tant en tant i escoltant les oportunes explicacions del guia; després amb vaixell, per l'arxipèlag d'illes que envolta la ciutat. Llàstima que torna a fer un dia plujós per segona vegada, però en aquestes latituds dos d'entre dotze crec que és una proporció immillorable. Per la tarda és indispensable tornar a passejar, aquesta vegada sols, visitant el mercat del peix entre d'altres atraccions.

S'acaba el viatge. Només ens falta navegar un altra dia sencer i arribarem a Amsterdam. És l'hora de fer un primer balanç, del que hem fet i del que ha quedat per fer, del que hem vist i del que ha quedat per veure. Arribant a la conclusió que tot, tot, mai es pot fer. Sempre parlem d'una altra ocasió, però havent-hi tan llocs que encara no hem vist...

A Amsterdam, tot esperant l'hora d'aixecar el vol, visitem la ciutat amb autocar pels carrers i amb vaixell pels canals. Ara és plena de verdor, a diferència del mes de febrer, quan hi vam ser per primera vegada. Encara que una mica més trista, els edificis es veien millor amb els arbres despullats.


2 comentaris :

mamainès ha dit...

Bon dia. Veig que aquest cap de setmana as treballat molt, estic molt contenta de poder llegir les vostres experiencies, gràcies.

Maria Escalas Bernat ha dit...

Nosaltres també vam fer un creuer, més curt, però també amb Costa Cruceros. Va ser espectacular.
És difícil explicar tanta bellesa, oi?