diumenge, 13 de juliol del 2008

Un concert


Tot l'any és apte per assistir a diferents activitats musicals, però l'estiu ens ofereix més possibilitats, sobretot a les nostres comarques. Crec que la que va obrir la temporada fou la de la celebració dels "50 anys de jazz a la Costa Brava", a l'escenari muntat a la platja del Port-Bo de Calella de Palafrugell amb motiu de la Cantada d'havaneres de l'endemà.

Ens feia gràcia escoltar la "Locomotora Negra", dirigida pel bon amic Ricard Gili amb el qui hem compartit taula i conversa amb molts sopars de la Xefla. L'última vegada que l'havíem sentit fou ara farà dos anys al Casino de l'Aliança del Poble Nou, a Barcelona, amb motiu del seu 35è aniversari.

Encara que la seva forma de fer música és incofusible, toquin allà on toquin, els dos concerts van ser completament diferents. A Calella va ser un concert per escoltar, que potser va resultar una mica fred degut a la magnitud de l'escenari que ens envoltava i a la gran quantitat de públic que no vam saber respondre amb prou calidesa a les seves interpretacions, que, per altra part, foren totes magnífiques. A més a més foren acompanyats, en diverses peces, pel clarinet d'Oriol Romaní i la veu de la cantant de jazz d'Osona, la Big Mama. Tot un luxe.

Recordàvem el concert de l'Aliança, acomodats al voltant de taules, picant fruita seca i bevent unes copes de cava, tot escoltant la música que podies sortir a ballar a la platea del teatre, que, en part, havia quedat lliure per a l'ocasió. Va ser una nit inoblidable.

Ja sé que aquesta orquestra ha gravat molts discos, però ni ha un que a casa s'escolta cada any en una determinada època: "Round Christmas" de 1992. Quan arriba Nadal es converteix en la música preferida per tots nosaltres. Les cançons nadalenques més tradicionals de Catalunya, a ritme de jazz, són una delícia. Fins i tot n'hem ballat algunes al menjador.

Tots els grups musicals tenen noms una mica especials que s'han posat per alguna circumstància relacionada amb el seu entorn. No podia ser d'altra manera amb La Locomotora Negra. Sembla que el pare dels germans Gili, fundadors de l'orquestra, juntament amb els Trepat, tenia muntat a casa seva una gran maqueta de trens on la locomotora preferida era de color negre. Cal explicar res més?