dilluns, 24 de novembre del 2014

"Els noms dels carrers de Palafrugell"

A l’últim article vaig escriure sobre la presentació d’aquest  volum, el que fa el número 23, de la col·lecció Quaderns de Palafrugell, però allà no es diu gaire res del seu contingut;  en principi el títol ho anuncia clarament, però s’hi pot trobar quelcom més que “els noms dels carrers”.

De cada un d’ells en podem saber: la descripció del perquè d’aquest nom, les principals fonts documentals d’on  s’han tret aquestes dades, la data de la seva denominació,  els noms que han tingut, si és el cas, en altres èpoques històriques i el nucli del municipi al qual pertanyen: Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu o a la pròpia Vila de Palafrugell. En fi, tot allò al que donem el nom de “Nomenclàtor dels carrers i espais públics del Municipi de Palafrugell”, que des del 2008 ja es pot consultar al web de l’Ajuntament.

Tot  aquest conjunt de dades forma part del cinquè i més important capítol del llibre. Aquests són els altres quatre capítols que completen el llibre.

Els primers carrers. No els primers que es van construir, sinó els primers en rebre una denominació, a cada nucli del municipi.

Quins noms s’han posat?  De personatges, amb dades estadístiques de l’ofici o motiu del perquè de la seva designació i dels més antics en el temps;  dels carrers amb nom de dona;  per nacionalitats; de noms històrics; de valors i ideals; noms de procedència geogràfica; noms relacionats amb la natura. Acaba el primer capítol fent referència a “El carrer Estret: un carrer literari”

Recordant als pares. Reflexions dels fills d’algunes persones vinculades a Palafrugell que tenen el seu nom en un espai públic i que, a més , han estat reconegudes per institucions i entitats.

El Nomenclàtor i algunes particularitats del mateix, tals com: Carrers i places amb nom popular. Canvis de nom. Noms repetits. Criteris de datació. Tipus d’espais públics: carrers, places, avingudes, passatges, miradors... fins a 17 denominacions diferents. Comissió del Nomenclàtor: creada el 27 d’octubre de 2011, per tal de valorar, determinar i agilitzar les propostes de denominacions de carrers i espais públics... i fer-ho arribar al Ple de l’Ajuntament per tal de procedir, si s’escau, a la seva aprovació. Plaques i números: davant la varietat  d’aquest dos elements s’ha volgut fer-ne referència expressa. Palafrugell i la seva gent en altres nomenclàtors...




Tots aquests continguts han estat, il·lustrats amb unes magnífiques fotografies, realitzades expressament per aquest treball  per Lluis Maimí, conegut i reconegut fotògraf de Palafrugell.