dissabte, 19 de juliol del 2014

Música a l'estiu

Vivim en una part del país on, als estius,  els concerts de tot tipus de música, es deixen triar, segons les preferències de cadascú.


No fa falta, però, assistir sempre a grans cites com Cap Roig, Perelada, Torroella de Montgrí, Sant Feliu de Guíxols... on actuen artistes i orquestres de gran  renom internacional, aptes només per a butxaques potents, si tens la pretensió de gaudir de varis d’aquests concerts; no parlem si t’entra la gana i l’has de calmar amb els productes dels càterings dels grans cuiners que proveeixen l’aspecte gastronòmic de l’esdeveniment, on cada queixalada et surt a preu d’or. I sense parlar de l’aparcament, que normalment no sol ser fàcil. No vull deixar en mal lloc aquests esdeveniments, jo també hi he assistit  algunes vegades si m’atreia l’actuació del dia. El que pretenc és deixar constància de la quantitat de petits concerts que es fan en places i teatres dels nostres pobles que val la pena no deixar-se’ls perdre i gaudir plenament d’una bona nit d’estiu…

Com a exemple m’agradaria deixar constància de dos moments d’aquesta setmana a Palafrugell. A quatre passes de casa, tot caminant  a la fresca, vam anar un dia a Plaça Nova i l’altre al Teatre Municipal.


La primera nit va actuar el grup Port Bo, amb un repertori d’havaneres, com és natural, meitat triat per ells i meitat escollit pel públic. Per a mi que m’agrada molt aquesta música popular, no en va vaig ser vocal durant força anys de la Fundació Ernest Morató dedicada a l’estudi i a la promoció de l’havanera,  va ser un vespre magnífic, tot escoltant  les veus conjuntades dels tres integrants de Port Bo, per a mi els “reis de l’Havanera”;  sense menystenir  els altres grups de la vila, de la majoria dels quals en formen part molts antics alumnes meus, com “Els Cremats”, que interpreten, també,  molts altres tipus de música popular.
L'últim disc de "Las Hermanas Caronni" 

El dia següent Joventuts Musicals, en la seva programació d’estiu, ens tenia preparada una sorpresa al Teatre Municipal: un duet  argentí, "Las hermanas Caronni", format per dues bessones, Gianna i Laura Caronni, ens va oferir un repertori basat sobretot en influències de l’Argentina i de França, on viuen actualment.
Una toca el clarinet i l’altre el violoncel i el violí a més de les seves veus, que unes vegades en espanyol (la majoria), altres en Francès ens van oferir interpretacions, de cançons conegudes o  de collita pròpia, també són compositores, en un treball d’una gran sensibilitat  on tango, clàssica, havanera, popular, àrab... es barregen amb gran mestratge.

Com a exemple de les cançons amb les que ens van delectar podria  citar : “Los ejes de mi carreta” de l’Ataualpa Yupanqui, “Je me sui fait tout petit”, de Georges Brassens i  una cançò cubana “Drume negrita” que barregen suaument amb el tema del Bolero de Ravel; totes elles en la seva molt particular versió


En fi, una vetllada, tranquil·la, íntima i una posada en escena amb una il·luminació molt acurada i adequada a cada moment del concert.