divendres, 31 de gener del 2014

"IsaVel" - El Musical




Ara fa un any (12/2/1913) vaig fer un escrit en aquest blog sobre “Isabel Vilà” amb motiu de la publicació al Punt-Avui de la noticia del  muntatge d’un musical sobre la seva vida. El meu interès per aquest personatge va començar en el moment d’haver de fer la fitxa corresponent per incloure el carrer que li ha dedicat Palafrugell dins el Nomenclàtor de la Vila. Amb la coincidència que aquest nou carrer està situat a poques passes de casa meva.

Fa pocs dies vaig assistir a la representació d’aquest musical al Teatre Municipal de Girona. Va ser un espectacle molt emotiu, ple de moments dramàtics i també d’algun que va arrencar les rialles dels espectadors. L’escenografia senzilla però molt efectiva; el moviment de pocs  elements feia canviar les diferents situacions fent més entenedor l’argument de l’obra. La música va ser interpretada en directe, sota la direcció del mestre Antoni Mas, el seu compositor. 
Iris Vilà i Carlos Gramaje en un moment de l'obra

Ja vaig dir en l’altre ocasió que  en Toni Strubell i Trueta era l’autor de l’obra, basant-se en el llibre de Francesc Ferrer i Gironés “Isabel Vilà. La primera sindicalista catalana”, al que es va fer un senzill homenatge al final de la representació.
Trobo que es un gran mèrit dur a terme la producció d’aquest extens espectacle (més de tres hores), amb un extens repartiment, de més de vint artistes, amb solistes de veus esplèndides i molts d’ells vinculats a la nostra música més propera.

I tot això succeïa a Les Gavarres: a Calonge, a Llagostera, a la Bisbal... a finals del segle XIX, en un temps en que les dones no tenien cap possibilitat de desenvolupar-se en cap àmbit que no fos l’ estrictament familiar. I voldria acabar amb el que deia Joan Ribas al seu espai “La Crònica” del Punt-Avui, després d’haver vist l’estrena de l’obra al teatre El jardí de Figueres:

Homentage a Francesc Ferrer i Gironès al final de l'obra
“Ara IsaVel arriba al Teatre Municipal de Girona. De nou seran unes nits inesborrables, lligades a la història i també al moment excepcional que vivim, ple tant d’incerteses com d’esperances, talment, com s’esdevingué per a isabel Vilà, que va començar la seva lluita per la llibertat amb les mans buides”