dimarts, 31 de desembre del 2013

Ultim dia de l'any a Fitor (del 2013 al 2014)





 Des de fa alguns anys teníem per costum anar a Fitor per celebrar l’últim dia de l’any. De bon matí sortíem, un grup d’amics,  a peu des de la gasolinera de Palafrugell fins a l’església de Santa Coloma, on es celebrava una missa en el seu honor, ja que avui  és la seva festa. Després de la cerimònia  patrocinada pels “Amics de Fitor”,  amb la majoria d’assistents, ens reuníem als locals del bar, situat a l’antiga rectoria i compartíem l’esmorzar entre tots. Uns portaven entrepans, altres coques i brunyols, altres vi ranci o cava... 

 
RuÏnes de Can Puig de Fitor

Després d’explicar-ne mil i una agafàvem el camí de tornada, uns en cotxe, altres a peu, cap el nostres llocs de residència. Recordo un any en el que pel camí vam trobar una clapada de rovellons que ens va tenir entretinguts durant una bona estona. Arribàvem a Palafrugell quasi a l’hora de dinar, cansats i enriolats, desitjant-nos un bon any, que començaria al cap de poques hores. 
 
El dolmen del LLuminar

Aquest any no hi ha hagut missa, els capellans estan massa ocupats, ni per consegüent l'esmorzar. En Josep Mª Farrerò em va telefonar per tal de conservar la tradició i fer una escapadeta a Fitor. Només ens vam decidir quatre: En Josep Mª, l’Enric Iglesies, l’Enric Mundet i jo mateix. Aquesta vegada va ser en cotxe; jo ja hi havia pujat d’aquesta manera en ocasions anteriors. I l’esmorzar? No el podíem deixar enrere i l’hem fet en un restaurant de Mont-ras abans de fer la pujada; tal com es diu: "feina feta no té destorb".

 
Roca "del sacrifici"

Un cop a dalt i perquè no fos dit, hem fet una caminadeta fins a Can Puig, més bem dit, a les ruïnes de Can Puig i al dolmen del  Llobinar i l’anomenada “pedra del sacrifici”. En tots moments ens hem vist envoltats de ciclistes, que pujaven, que baixaven, que descansaven a l’ermita... i també molts vehicles que feien el mateix que nosaltres. L’aire era fresquet, però ben abrigats, el petit recorregut ens ha servit per donar-nos ànims de cara el nou any que demà comença.

L'església de Fitor des de Can Puig.