dissabte, 3 d’agost del 2013

Presentació de dues revistes



Dibuix de Miquel Ros a la" Revista del Baix Empordà"


Aquest passat mes de juliol he assistit a la presentació de dues revistes dedicades al nostre entorn més proper. Es tracta de la “Revista del Baix Empordà” de publicació quadri trimestral  i de “Gavarres” de publicació semestral (Primavera-Estiu i Tardor-Hivern). La primera va presentar el número 41  i la segona el 23. 


Totes dues han dedicat aquest últims números a la música. La revista del “Baix Empordà” té com a tema principal Les “Havaneres i la cançó de taverna” i  “Gavarres” parla en el seu dossier de “Terra de músics”. Cadascuna en el seu estil són dues publicacions de molta qualitat en les que un bon grapat de col·laboradors hi aporta tots els seus coneixements i esforços sobre el tema principal i tots els altres articles que els acompanyen en les 138 planes de la primera i les 122 de la segona.



 A la del “Baix Empordà” vaig poder aportar-hi el meu granet de sorra quan es va dedicar a les Dones, amb majúscula, redactant un article sobre els noms de dona al Nomenclàtor de Palafrugell, ciutat pionera en establir unes condicions per tal d’anar igualant les denominacions de carrers amb personatges femenins i masculins.


La “Revista del Baix Empordà” es va presentar a Calella al Pati de les Escoles, jardí de la seu de l’AVAC.  Tot un seguit de personatges implicats en el  món de les havaneres van formar la taula de presentació juntament am l’editor Gerard Xarles, trobant-t’hi a faltar en Lluís Molinas, el coordinador, convalescent d’una malaltia. Entre ells no hi podia faltar el compositor i cantant Josep Bastons, que també va assistir a la presentació de “Gavarres”; va parlar sobretot de la presència de la dona en les cantades d’aquest tipus de cançó marinera.


Al final del debat, sense cap intervenció del públic, com ja sol ser costum,  en Toni i la Paqui, ex integrants del grup “El Taper”, ens van interpretar uns quants temes i amb una copa de cava es va acabar aquesta presentació.



La revista  “Gavarres”, apareguda l’any 2002, l’editorial de la qual també publica “Cadí Pedraforca”, “Les Garrotxes” i “Alberes”, vol deixar un testimoni escrit i gràfic d’un espai, d’una gent i d’uns temps. Comprèn l’espai geogràfic de les Gavarres, de l’Ardenya, de les muntanyes de Begur, del Baix Ter i del Montgrí. A més del tema central hi ha un seguit d’entrevistes amb persones lligades a la terra molt representatives dels temps que ja han passat i que no tornaran.


Va fer la presentació d’aquest número de Gavarres el que va ser durant força anys alcalde de Palafrugell Lluís Medir tot comentant el seu article “Gavarres, periple vital”, a la Biblioteca de Palafrugell. En la seva al·locució, igual que  en l’escrit, ens descriu com tres escalons de les seves primeres experiències  en aquest paratge natural: “el caçador que va matar un llop”, “l’anada a la ermita de Bell-lloc” i “la pujada al mas Ribot i a l’ermita de Santa Coloma de Fitor”.

Els tres escalons d'en Lluís Medir (Dibuix d'Ângel del Pozo)




També una copa de cava va servir per fer els comentaris entre les persones assistents que no s’havien fet a l’acabament de la presentació quan sempre es diu: “Algú vol fer alguna pregunta?”, i el silenci impera a tota la sala.
vol deixar un