dimarts, 20 d’agost del 2013

75 anys de la Biblioteca de Palafrugell



Sóc usuari de la biblioteca de Palafrugell des de que vaig arribar aquí aviat farà 46 anys, per això no vaig poder deixar d’assistir als actes que es van programar per celebrar aquesta efemèride. 



La celebració es va inaugurar amb una conferència de Joan B.Culla: "Les Biblioteques populars: construir l'Estat des de la cultura". L’ historiador va fer un repàs des de la constitució de les primeres biblioteques a Catalunya fins a la inauguració de la de Palafrugell  el 24 de juliol de 1938 amb l’assistència del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, el dia abans de l’inici  del definitiu enfrontament de la Guerra Civil Espanyola: La batalla de l’Ebre. A Palafrugell la cultura triomfava per sobre de la barbàrie. Llàstima que va acabar com va acabar... Però aquí estem per continuar el que aquella gent va iniciar.


Aquesta primera biblioteca s’inaugurava a l’Escola d’Arts i Oficis del carrer de la Tarongeta. Vint-i-nou anys més tard s’obria la 2ª seu de la Biblioteca de la vila a la Casa de Cultura Josep Pla i  trenta-quatre anys després s’inaugurava l’actual al local de la que havia estat la Cooperativa l’Econòmica, on ara celebrem el  75è aniversari.


 El segon acte va tenir lloc pocs dies després amb la inauguració de l’exposició per commemorar aquests setanta cinc anys, a càrrec del el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell. Va començar l’acte amb el parlament del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palafrugell Xavier Rocas;  tot seguit les actuals bibliotecàries van fer una excel·lent lectura de diversos diaris de bibliotecàries de la primera època, que també estan reflectides a l’exposició. 


El conseller va fer elogi de la feina que feien les biblioteques com unes de les més importants entitats culturals del nostre país. Va fer referència a la quantitat de gent que va a les biblioteques, per llegir, per informar-se, pel préstec de llibres,de  C.D’s (de música i video) i, a Palafrugell, fins i tot d’obres d’art (projecte Arteca) ; per assistir a conferències, al Club de Lectura, a cursos diversos... Es calcula que la gent  que a Catalunya va a les biblioteques cada dia, arriba a unes 80.000 persones.


 Al final vam fer una volta per l’exposició on es presenta el projecte de l’ampliació de la biblioteca, en una de les zones del pati de la mateixa, per tal de poder-hi fer els diferents actes culturals que algunes vegades interfereixen en el seu funcionament diari. A la sortida ens van obsequiar amb tres punts de llibre on es reflecteixen les tres èpoques de la institució.

Avui dia anar a la biblioteca és un fet tan normal com impensable fins no fa tants anys.A més a més de llegir s'hi troben  nens i nenes petits que van a escoltar contes, gent que es conecta a Internet, d'altres que fan converses en diferents idiomes, molts que s'emporten un piló de pel·lícules i C.D.'s per gaudir-ne a casa seva. I si durant la teva estada vols prendre un cafè o un refresc també hi ha màquines expendores per aquest fi, situades en un racó discret del local.