dissabte, 31 d’agost del 2013

Dos mesos de lectures (I)



Acaben de passar els dos mesos forts de l’estiu i m’agrada fer un repàs del que he llegit durant els dies que teòricament han estat de calor. I si fa calor, què millor que buscar una bona ombra on hi circuli un airet agradable, assegut còmodament i amb un bon llibre a les mans. Ja sé que molts dies, al cap de poca estona, les parpelles pesen, el cap es decanta, el llibre es tanca tot sol i moltes vegades cau a terra,  però els dies d’estiu són llargs i són moltes les hores en que es pot reprendre la lectura.  

Un bon llibre d’aventures és ideal per llegir en qualsevol moment. Aquest és el cas de la tercera part de la trilogia de Matilde Asensi sobre “Martín Ojo de plata”. Després d’haver llegir fa temps “Tierra firme” i “Venganza en Sevilla”, li va tocar el torn a “La conjura de Cortés”. He passat molt bones estones pel “Siglo de Oro español” seguint a aquest personatge, aquí i a Amèrica.

Tot seguit he llegit “El conformista” d’Alberto Moravia, publicat  ja l’any 1951. És el retrat d’un personatge de la Itàlia de Mussolini que lluita per integrar-se. És un de tants  llibres que penses com t’havia passat per alt; escrit per una persona que domina el llenguatge, que fa viure els anys del feixisme italià a través d’un personatge ple de dubtes i contradiccions. El volum va acompanyat d’una altra obra del mateix autor, amb gran intensitat dramàtica :”La campesina” que fou portada al cinema per Vitorio de Sica i protagonitzada per Sofia Loren, amb la que va guanyar un Oscar.


No hi podia faltar una de les meves escriptores preferides de novel·la negra: Dona Leon.  A la seva vintena obra traduïda al català, “Carn de canó”, rere el crim inicial s'hi amaga el debat sobre el consum de carn en la societat actual. Com sempre protagonitzada per comissari Brunetti  l’obra transcorre a Venècia  i comença amb l'aparició del cos d’un home en un canal, desfigurat per les marees, sense cartera i amb una sabata com a única pista. A partir d’aquí...
 
Feia temps que volia llegir “Victus”  el gran relat d’Albert Sánchez Piñol sobre els fets de 1714 a Catalunya. He de dir que el protagonista i narrador de l’obra, Martí Zuviria, em desconcerta una mica però que els fets reals que s’expliquen, ajuden a entendre una mica millor tot el que va passar durant aquells dies, igualment com qui eren i com eren alguns altres dels personatges principals que hi van intervenir com Antoni de Villarroel, militar castellà que després de canviar-se de bàndol a mitja guerra, serà un dels principals dirigents de la defensa de Barcelona.