dilluns, 17 de juny del 2013

Barcelona (Teatre Nacional de Catalunya)



 
Fa pocs dies vam poder assistir a la representació de “Barcelona” al Teatre Nacional. En aquesta obra, Núria i Elena, dues amigues separades per la guerra, es retroben sota l’amenaça de les bombes a Barcelona de 1938. Les dues amigues són  Emma Vilarasau i Míriam Iscla. Els altres actors i actrius que les acompanyen són Jordi Banacolocha, Anna Moliner, Pep Planas, Pepa López, Carlos Cuevas i Ramon Carreras, tots ells molt populars per  diferents series de TV3. Totes les interpretacions estan molt aconseguides, especialment les de les dues protagonistes.


L’Elena és una cantant que se’n va del país quan esclata la guerra civil i la Miriam, que després de quedar-se  vídua i amb dos fills, prefereix resistir a casa i portar el timó de la família. El seu retrobament és el que desencadena tots els conflictes sota l’esclat de les bombes. 


  Segons paraules de Pere Riera, autor i director de “Barcelona”: “Aquesta obra és un acte d’amor. D’amor a una època, a una gent, a una ciutat prodigiosa. A un temps que hauria pogut ser el preludi d’un temps encara millor: més ple de llibres, d’escoles, de música i de llibertat... la nostra ciutat era -ja aleshores- la insígnia, l’estendard de les llibertats, del progrés, de l’esperança. Ens la van ferir, ens la van foradar, van assassinar milers d’homes, dones i nens innocents. Volien aniquilar la bella i robusta ciutat dels prodigis. Però no ho van aconseguir... és un acte de reconeixement  a tots aquells que van viure i somriure quan el cel va omplir-se de voltors durant aquells anys de ràbia; aquells que sota les bombes van estripar els carnets i van fer pinya per construir la xarxa de refugis més grans del món; aquells que potser no van tenir mai cap carnet i que compartien una única militància: la de ser catalans, treballadors, lliures i resistents”.


Ens va agradar molt i recomanem l’assistència a l’espectacle, encara que sembla que falta poc perquè “Barcelona” es deixi de representar, almenys en aquesta ocasió.