dilluns, 13 d’agost del 2012

Noms de dones als carrers de Palafrugell (I)

Treballadores del suro a Palafrugell
Com en tots els municipis, al de Palafrugell, hi ha un dèficit de noms de dones en la denominació dels seus carrers. D’un total de ... espais públics només 52 els corresponen. Dels altres ... són noms d’homes i ... són noms genèrics (geogràfics, històrics, localismes...)

Ha estat en aquests darrers anys, concretament en els del segle XXI, que s’ha intentant reparar aquesta injustícia per tal d’equilibrar el nombre de carrers dedicats a un i altre sexe. Si tenim en compte que a finals del segle XX només eren 14 els  carrers i altres espais amb nom de dona l’avenç ha estat important.

Fent una mica d’història trobem que els primers carrers denominats amb un nom de dona  són el de Santa Margarida, patrona de Palafrugell (1842) i el de la Verge Maria (1860). Els anys són els que apareixen per primera vegada en els llibres de baptismes, òbits o matrimonis de la Parròquia de Sant Martí i no els concrets de l’aprovació per part de l’Ajuntament, que no s’han trobat.

En tot el segle XX només 13 noms de dones es van incorporar al Nomenclàtor, dels quals tres ho van fer a la primera meitat de segle, concretament l’any 1920: dos a Llafranc , Santa Rosa, la patrona, i Cesàrea, ciutadana romana,  i un a Calella, el de Chopitea.

Dorotea de Chopitea a Calella
Actualment els carrers i espais amb nom de dona estan repartits per la geografia del municipi de la següent manera:  a la Vila n’hi trobem 34, a Llafranc 10, a Calella 3, a Tamariu, també 3 i  a Llofriu 2. Els grups més representats són el de escriptores (15), mestres (6), verges i santes(6), científiques i metgesses (5), polítiques (5), personatges històrics (3) i llevadores (2). També hi trobem la representació de 3 col·lectius, concretament: les Llevadores, les Monges i les Treballadores del suro