dilluns, 13 d’agost del 2012

Noms de dona als carrers de Palafrugell (II)

Montserrat Roig a LLafranc

Amb una sola representant  hi trobem: una filantropa , una actriu , una botànica i decoradora , una pintora , una religiosaun personatge mitològic (la Sirena) i una roca que agafa el seu nom per la forma que ens recorda a un personatge de Tamariu: l’àvia Catalana.

 Santa Maria a Tamariu
Per tal d’accelerar aquest procés cap a la igualtat amb motiu del dia 8 de març del 2002, dia de la Dona Treballadora, l’Assamblea General de l’Associació Suport de la dona va aprovar el projecte Dones amb nom propi per recuperar personatges i col·lectius femenins oblidats o infravalorats. L’any 2011, per la mateixa diada, l’Ajuntament de Palafrugell amb la col·laboració de l’Espai Dona va obrir un procés de consulta a tots els ciutadans amb la finalitat de proposar noms de dones per tal d’incorporar-los al Nomenclàtor del municipi. 

Als últims anys, doncs, s’està  procurant compensar el desequilibri existent i és la Comissió Municipal de Nomenclàtor, creada recentment,  l’encarregada de vetllar que l’elecció de noms de dones per donar als nous carrers i espais públics que s’obrin al municipi sigui un fet tenint en compte les diferents propostes que es vagin fent.  
Irene Rocas a LLofriu 

Evolució dels noms de dona al Nomenclàtor de Palafrugell
s. XIX – 2 noms
s. XX – 13 noms
s. XXI – 37 noms