dilluns, 23 de gener del 2012

De Palafrugell a Amèrica

Golfes del casal Bassa-Rocas, a LLofriu, on es pot escoltar la lectura de les cartes de la família

Dins la col•lecció Quaderns que editen l’Ajuntament de Palafrugell i la Diputació de Gironas amb la col•laboració de l’Arxiu de Palafrugell s’ha publicat “De Palafrugell a Amèrica” d’en Jordi Turró, l’Eva Casals i les magnífiques fotografies d’en Pere Maruny. Ja és el número 20 d’aquest conjunt de llibres sobre la història de Palafrugell. La presentació va tenir lloc fa pocs dies al Centre social i cultural Bassa Rocas de Llofriu.

No es podia haver triat un lloc millor que l’antiga residència de la família Bassa-Rocas que a principis del s. XX va emigrar a l’Argentina, per presentar el volum dedicat al comerç, l’emigració i el patrimoni indià a Palafrugell des de 1750 al 1900.

A la primera part del llibre, l’historiador Jordi Turró ens explica qui eren els membres del “grup de Palafrugell” establert a Cadis a partir de la segona meitat del segle XVIII, responsable d’organitzar les primeres expedicions comercials catalanes cap a Amèrica. I, pel que fa al segle XIX, recupera els noms dels palafrugellencs que varen emigrar per necessitat, per fer negocis, per fugir del servei militar o per les tres coses a la vegada, i reconstrueix una xarxa migratòria a partir de l’estudi de la correspondència del llofriuenc Joan Bassa, americano a Cuba.

A la segona part, Eva Casals, gestora cultural, descobreix el llegat que ens han deixat comerciants i emigrants, el patrimoni indià: arquitectura, mobiliari, llengua, música, gastronomia... I, en sentit contrari, els productes que van ser exportats a les colònies, com els carquinyolis introduïts a Cuba per un emigrant de Palafrugell o les pipes de fang per fumar tabac, elaborades per terrissaires locals.

Després de la presentació vam poder accedir a la resta de la casa, que va ser escola durant uns quants anys, i observar els dibuixos i les lletres que els Bassa-Rocas varen executar en el primer pis i a les golfes del casal, on durant les visites guiades es pot escoltar la gravació d’una part de la correspondència de la família amb personalitats de l’època (també es pon sentir a la xarxa) on en Carles Martí, autor de la mateixa, em va deixar posar la veu a una carta que el president Macià dirigia a Irene Rocas després de ser acollit durant uns mesos a la seva casa de l’Argentina.