dijous, 5 de novembre del 2009

Fem panallets


Són un bon complement a una menjada de castanyes. Una menja típica d’aquesta època de l’any. Si cada cosa ja és prou consistent per ella sola, com ha de ser una combinació de les dues? Ara si hi anem barrejant glopets de moscatell, vi ranci, mistela, garnatxa, ratafia ... o de qualsevol altra beguda d’aquest tipus ens ajudaran a fer una combinació més lleugera al principi, però que propiciarà a menjar-ne una mica més del compte, amb les conseqüències que tots ja sabem abans de començar a ingerir-los. Però és que tot plegat és tan bo! I a més a més contribuïm a conservar les tradicions.

L’únic entrebanc és que ens hem de rascar la butxaca d’una manera força considerable. No vull dir que els preus siguin abusius, ja que els ingredients són molt cars i les hores de feina considerables. Per això proposo una recepta casolana que dona molt bons resultats i que a casa fem sovint. La fotografia del començament n’és un bon exemple i puc assegurar que són tan bons com fotogènics.

Aquí va la recepta:
- Prepararem una massa composta de:
. igual quantitat d’ametlla ratllada que de sucre (500 grs.de cada)
. 200 grs. de patata bullida amb pela i ben xafada. (Els puristes diuen que s’ha de fer amb ou i prou, però pels principiants és més fàcil fer-ho amb patata o bé moniato)
- Millor deixa-ho reposar una nit a la nevera, ben tapat amb paper film.
- Després farem “xurros” a sobre del pedrís i els tallarem a trossos iguals per facilitar la mida dels panellets.
- Untarem aquestes boles de pasta amb un ou deixatat per tal que s’hi agafin els pinyons. Aquest és el procés més delicat i entretingut. Amb molta paciència anirem prement-los un per un perquè tots quedin iguals i no quedin buits sense pinyons.
- Finalment els pintarem amb un pinzell mullat amb rovell d’ou per tal de donar-los un to daurat.
- Només faltarà posar-los en una safata coberta d’un paper adequat i una mica untat d’oli o empolsinat amb farina, per tal que no s’enganxin i seguidament posar-los sis o set minuts al forn, prèviament escalfat a una temperatura força elevada (200º). Per si de cas vigileu-los, perquè després de tanta feina...

- Si en voleu fer de diferents gustos només cal barrejar-hi: cafè soluble, cacau en pols, ratlladura de llimona, coco ratllat... i donar-los la forma que ens agradi. En comptes de pintar-los amb rovell d’ou millor arrebossar-los amb sucre llustre, per tal de donar-los-hi aquell to tan característic.

I res més, que us aprofiti!. No penseu en els quilos. Així no gaudireu plenament de la vida.