dissabte, 19 de juliol del 2008

Unes cançons


En ple mes de juliol i vivint a Palafrugell no podríem parlar d'altres cançons que no fossin les havaneres. Sobretot després de la tradicional cantada de Calella i tot l'enrenou que comporta en aquest petit poble del municipi, un del més bonics de Catalunya. Encara ahir tot parlant amb uns amics, que vàrem fer en el nostre recent viatge als fiords noruecs, comentàvem: Qui ens fa anar al Cap Nord tenint el que tenim al nostre voltant?

Les havaneres s'han fet tant populars que han traspassat tots els àmbits i és a l'estiu quan les cantades es multipliquen arreu. Se'n composen moltes, però són poques les que el conjunt de lletra i música, al ritme del 2X4, arribin a fer-se populars de veritat.

I parlant del 2X4, vull recalcar que aquest any a la cantada de Calella va venir la Nina i l'any passat la Marina Rosell com a conseqüència d'haver rebut el premi que porta aquest nom i que, des de l'any passat, la "Fundació Ernest Morató" atorga a les persones que com a composició, divulgació, investigació o interpretació han desenvolupat una tasca a favor de l'havanera. Els organitzadors aprofiten l'ocasió del premi per convidar-los a la cantada i no a l'inrevés. L'entrega dels premis es fa en un acte senzill i íntim als jardins de l'hotel Sant Roc.

La "Fundació Ernest Morató", de la que en formo part com a membre del patronat, no té la funció d'organitzar cantades d'havaneres, com es pensaven alguns grups de cantaires i que ha portat molts maldecaps als que hi són al capdavant. La seva funció és un altra, tal com es pot llegir a la seva plana d'Internet i que en resum és:

- Impulsar-ne la investigació en tota la seva extensió.

- Catalogar el material aportat.

- Recopilar i conservar material de tot tipus.

- Creació d'un fons musical.

- Promoure la creació d'un museu de l'havanera.

Per tant esperem que l'havanera segueixi gaudint de molt bona salut i que continuï sent un fet cultural de primera magnitud dins la cultura popular catalana.