dilluns, 19 de maig del 2008

Nova feina a l'Arxiu: Toponimia.


Després d'acabar el Nomenclàtor dels carrers de Palafrugell i de penjar-lo a la plana web del municipi, amb la satisfacció d'haver estat una de les més consultades, he decidit embolicar-me amb la Toponímia del nostre entorn, tenint en compte que els noms dels carrers també en formen part. Tal com diu el diccionari Toponímia és la part de l'onomàstica que estudia els noms de lloc i onomàstica, l'estudi científic dels noms propis.

Amb la Conxa Saurí, la directora de l'Arxiu, i amb l'ajut inestimable d'en Xavier i la Pasqui, hem posat en marxa aquest nou projecte. Un projecte complicat i de molta envergadura. Es fa necessària molta documentació: del mateix Arxiu, de diversos departaments de l'Ajuntament, de la lectura o consulta d'alguns llibres que parlin del tema, de converses amb les persones adequades, de l'exploració visual de determinats llocs...

De moment hem començat amb els diferents paratges i amb els arbres monumentals que cal conservar, després seguirem amb els noms de turons, serrals, pujols, clots, fonts, rius, recs, torrents, coves, platges, cales, illes, pous, masies, petits nuclis de població, camins, carreteres i tot el que tingui un nom que el distingeixi dels demès. Com es pot veure de feina no en faltarà.

Crec que serà una feina entretinguda, agradable i moltes estones fins i tot divertida, tenint en compte que és a llarg termini, més ben dit sense data de finalització. Com diem els catalans "de mica en mica s'omple la pica" i espero que algun dia la pica comenci a vessar. També s'emblava que el Nomenclàtor no s'acabaria mai i ja es pot veure que ha donat pas a un nou projecte.