dimarts, 25 d’agost del 2015

Novel·la negra: Camil·la Läckberg


Acabo de llegir “Irène” de Pierre Lemaitre, una de les novel·les negres més brutals i impressionants, d’aquelles que et deixen amb un cor petit, petit. Del mateix autor ja havia llegit “En veurem allà dalt” (sobre la Segona Guerra Mundial), premi Goncurt del que ja en vaig parla en una altra ocasió.

Però, la meva intenció era parlar de la novel·la negra dels països nòrdics i concretament de Camil·la Läckbert, un descobriment  personal d’aquest estiu.

A la meva llista d’autors d’aquestes latituds ja hi tenia Jo Nesbo, Asa Larson,Stieg Larson (el de la famosa trilogia)i Henning Mankell (del que he llegit totes les seves obres i és el meu preferit). Ara hi he incorporat Camilla Läckberg i una altra colla d’autors dels que començo a buscar obres i referències concretes.

L’autora que acabo de descobrir ens arriba de Fjälbacka, petita localitat sueca on es desenvolupen les seves obres. Els seus protagonistes  són Erica Falck i la seva parella, el policia Patrick Hedströn. Recomano llegir els seus llibres per ordre de publicació; encara que els diferents  casos siguin independents, l’història de la parella i el seu entorn segueix evolucionant a mida que passen els anys i això fa que el lector es pugui desorientar una mica sinó es  fa d’aquesta manera. A mi m’ha passat; dels nou casos publicats n’he llegit quatre i per això crec que és millor fer-ho així.
Les obres publicades són: La Princes del gel (2002), Els crits del passat (2004), Les filles del fred (2005), Crim en directe (2006), Empremtes que mai s’esborren (2007)  , L'ombra de la sirena (2008), Els vigilants del far (2009), La mirada dels àngels (2011) i El domador de lleons (2014).


Si us agrada la novel·la negra i  decidiu  llegir aquesta autora, espero que gaudiu d’unes bones estones; tal com ho deuen haver fet els lectors  dels més de dos milions de llibres seus venuts a Suècia i dels que també ho deuen haver fet  als més de trenta països on ha estat publicada la seva obra.