diumenge, 25 de maig del 2014

La Roella


La rosella és una de les plantes, en concret la seva flor,  que més m’han fascinat des de sempre. Quan les començo a veure a les vores dels camins i penso que deixem enrere l’hivern,  els ànims també comencen a renovar-se i no en parlem quan a mida que avança la primavera es veuen camps sencers coberts de la vermellor espatarrant que escampa la seva floració massiva; encara que sovint  penso en les paraules del meu pare, un home pràctic per excel·lència, quan davant  l’exteriorització de la nostra alegria al veure aquest espectacle de la naturalesa  ens deia: “Això us agrada? aquestes flors són signes de misèria, els camps que n’estàn plens són els més improductius per la baixa qualitat dels terrenys de conreu!” Però, encara que ho entenc, em segueixen agradant els camps plens de roelles, com en diem nosaltres o quiquiriquics com en dèiem de petits.

També és molt habitual  veure-les al costat dels camins en marges, prats i rostolls. La millor època de floració té lloc a la primavera i l'estiu, i les flors neixen d'una poncella que, fins la seva maduració, està com caiguda, sembla pansida. Abans d’obrir-se aquestes poncelles , quant érem mainada, jugàvem  a endevinar el color del seu contingut, tot preguntant : gall, pollet o gallina?. que segons l'estat de maduració de la flor podia ser de tres colors diferents. Si la resposta ha estat gall la flor ha de ser d'un roig intens com la flor madura, gallina si la flor és rosada, i pollet si encara és blanca, estat inicial de col·loració dels pètals.
Gall, gallina o pollet?

La Papaver roheas, de la família de les Papaveràcies,  es coneguda per moltíssims sinònims, depenent  del lloc geogràfic on  creix. Se n’han pogut registrar multitud de formes diferents, jo he trobat aquestes: ababol, ababolera, babol, babol(a), babol caputxí, badabadoc, capellà, cacaraquec, cararaquec, colet, coquerecoc , gall, gallaret, gallgallaret, gallet, gallgallaret, ganfanó, lloca, monges, màpola, papariu, paparota, paperola, paramà, pipiripip, peperepep, pipaparapip, puput , quicaraquic, quiquiricall, quiquiriquic, quicaracoc, roella, rovella, quequerequec,  roguella,  ronsella, rosella, roseller, rosellera, vermelló.



Buscant poesies inspirades en aquesta humil  i multi coneguda planta del camp, n’he triat dues:
  

Una rosella i una espiga

van esclatar al mes de Maig;
la mateixa ombra les abriga,
reben del sol el mateix raig.


De bon matí van agradar-se,

vora migjorn s’ho varen dir
i cap al tard varen jurar-se
granar ensems i ensems morir.


Ja post el sol, s’entortolliga

la flor ardent al tronc neulit,
i estrenyé tant que , pobra espiga!,
va caure morta a mitja nit.


Apel·les Mestres


Ai la rosella, la rosella

tota encesa de carmí, 
la de tija vincladissa 
de la galta de setí: 
vos sabéssiu la tonada 
del nou cant que furga en mi; 
ara el tinc a flor de llavi 
i amb paraules no el sé dir.

La veu s'ha fet tremolosa

d'una amor que vol florir, 
com el foc de la rosella 
per l'aspror del romaní.


Jaume Rosell