dijous, 15 de maig del 2014

"Com sona l'ESO 2014" a Torroella de Montgrí


No havia sentit parlar mai d’aquesta activitat educativa  i musical que es du a terme en col·laboració d’instituts de Catalunya, València i les Illes Balears. Uns bons amics de Torroella de Montgrí ens van convidar  al concert de cloenda de l’estada de  4 dies que un miler d’estudiants  de  trenta instituts havien fet a aquesta activa població baix-empordanesa.

El concert , més ben dit la cantata, duia el nom de “Qualsevol nit pot sortir el sol” i es basava en cançons catalanes  de la segona part del segle XX i d’aquest segle XXI. Cançons d’en Raimon,  d’en Lluís Llach, d’Antonia Font, dels Manel, d’Ovidi Motllor...fins a la de Jaume Sisa que dona nom a l’espectacle.

El motiu principal de l’espectacle és la defensa de l’escola pública i del català. Es fruit de la iniciativa dels professors de música d’aquests instituts que volen treure fora de les aules el treball que hi estan fent.

El concert va tenir lloc a l’esplanada del costat de l’Espai Ter, on s’hi va muntar una gran estructura per tal d’enquibir  el miler de participants on van cantar, ballar i fer música. Estava format per una grada semicircular d’uns cinc metres d’alçada, al centre de la qual  actuaven els protagonistes i ballarins en un gran escenari.  Al centre  i a peu pla, hi estava situada l’orquestra que amb la seva música acompanyava tot el conjunt. A la part més alta una gran pantalla ens oferia diferents plans de l’actuació de tots els participants per tal de qué els espectadors no ens perdéssim cap detall.

S’ha de destacar i agraïr  la feina del centenar de professors que acompanyaven els alumnes i de tots els voluntaris de Torroella de Montgri que van col·laborar  per fer possible aquest esdeveniment. Els que hem participat  en la organització d’actes menys multitudinaris que el que estic comentant ja sabem dels esforços que calen per dur-los a terme i els podem valorar  encara amb més coneixement.

La nit de maig hi acompanyava i es feia realitat la cançó d’en Sisa  des del seu començament:

Fa una nit clara i tranquil·la, hi ha la lluna que fa llum,
els convidats van arribant i van omplint tota la casa
de colors i de perfums ...
el temps no compta, ni l'espai, qualsevol nit pot sortir el sol”