divendres, 14 de març del 2014

Les plaques dels noms dels carrers al municipi de Palafrugell






Els noms de les vies públiques de Palafrugell, com a totes les poblacions,   estan reflectides per les plaques corresponents, que es col·loquen en llocs ben visibles per una bona informació dels ciutadans. Actualment, aquestes plaques metàl·liques, són de color blanc amb un ribet blau al voltant que les emmarca. El que ha anat variant és la forma, una mica més quadrada o més rectangular, amb l’escut de Palafrugell amb un disseny o l’altre, segons el pas dels temps; les més antigues porten un número dins un cercle que indicava a quina subdivisió de la vila pertanyia el carrer. 

 A les que s’han instal·lat els últims anys, quan la denominació correspon a noms de persones s’hi indiquen el motiu d’aquesta denominació personal i les dates de naixement i defunció.


Als carrers del centre de Calella hi ha moltes plaques de ceràmica d’estil ben diferent, dissenyades per Joan Pericot i  finançades per l’Associació de Veïns i Amics de Calella(AVAC). N’hi ha d’altres altres també de ceràmica però amb dissenys variats. 

A Llafranc, hi podem trobar també plaques de ceràmica amb el nom del carrer. Van ser fetes pel ceramista Vila Clara i van ser encarregades per Francesc Alsius quan era regidor de l’Ajuntament. Estan formades per sis rajoles quadrades, de  colors marrons  i totes tenen un dibuix al·lusiu a la denominació; dibuix que sol canviar quan hi ha dues plaques al mateix carrer. A cap d’elles hi posa “calle” al davant del nom corresponent; sembla que quan es va demanar la seva col·locació, es va fer per “las siguientes calles”, i a continuació hi havia tota la llista dels noms corresponents. 


A la vila s’han conservat i restaurat quatre plaques antigues de terra cuita, del segle XIX, que es troben als carrers del Vilar, Nou, de Sant Martí i de la Surera Bertran (amb l'antiga denominació de carrer del Cementiri). Les plaques es troben incloses en el Pla Especial de Protecció i Intervenció del Patrimoni Històric de Palafrugell  com a elements d'art popular.



Finalment, a Tamariu trobem dues plaques de ceràmica recents en carrers dedicats a personatges populars.
Encara en queden com aquesta.