dimarts, 18 de març del 2014

Educació




No sé si per contrarestar tantes anades i vingudes sobre el tema (canvis de lleis, protestes sobre aquests canvis, declaracions i contradeclaracions...) o perquè és normal que se’n parli sovint per la seva importància, les últimes setmanes  he pogut assistir a tres actes sobre l’Educació, a la nostra vila. Tots tres molt interessants i  amb nombrosa assistència de públic.


Sota els auspicis de la Fundació Pallach es va inaugurar l’exposició: “La renovació de l’Escola Pública de l’Empordà a tot Catalunya (1900-1939”. A continuació el Dr. Salomó Marquès ens va donar la conferència “Per una escola millor: el paper dels mestres gironins (1900-1939)” i va seguir una taula rodona amb la participació d’en Pep Molero (director d’escola i ex-alumne) i Rosa Guàrdia (coordinadora del nou Moviment de Renovació Pedagògica de Girona). Tot plegat amb la presentació d’en Josep Mª Soler, president de la Fundació i molt bon amic. Així vam poder  reflexionar sobre el moment actual i el futur de l’educació al nostre país.



Al cap d’uns dies i com a complement de l’exposició es va projectar el documental “Las Maestras de la República”, Premi Goya al millor documental 2014. A la pel·lícula es reflecteix com les mestres republicanes varen ser unes dones valentes i compromeses que participaren en la conquesta dels drets de les dones i en la modernització de l’educació basada en els principis de l’escola pública i democràtica.


El tercer acte va ser la presentació del llibre “Educacionari. Una invitació a pensar i sentir l’educació a través de seixanta conceptes” de Joan Manuel del Pozo, professor Universitari i  Conseller d’Educació de la Generalitat  en temps de Pasqual Maragall, entre altres càrrecs polítics. L’autor ens va delectar amb la seva visió de l’educació. Abans de la seva intervenció la Núria Aupí, cap de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament, i en Josep Mª Soler, president de la Fundació Pallach, van anar intercalant opinions i lectures sobre alguns dels seixanta conceptes, tot alternant-se  en la presentació, fent-la del tot original.