dimarts, 12 de febrer del 2013

Isabel Vilà. La primera sindicalista catalana



 Iris Vilà, caracteritzada com a Isabel Vilà. (Salvador Sabater/ punt Avui 3/2/13)

 He  llegit al Punt Avui que s’està muntant un musical sobre la vida d’”Isabel Vilà .La primera sindicalista catalana”. Aquest és també el títol del llibre que va publicar Francesc Ferrer i Gironès  sobre aquesta dona que “va deixar un petit però inesborrable record en la memòria col·lectiva republicana”.


En l’article de Xavier Castillon al diari (Punt Avui-3/2/2013)  es parla de la vida d’aquesta activista i de l’espectacle “Isavel”, subtitulada “Una obra de teatre musical centrada a les Gavarres”que es vol estrenar a Girona la tardor vinent, basada en l’obra teatral “Isabel “Cinc hores” de Toni Strubell.


El sobrenom de “cinc hores” fa referència a la lluita d’Isabel Vilà perquè els nens que estaven obligats a treballar en la seva època no haguessin de fer-ho en jornades de més de cinc hores i el fet d’escriure el seu nom amb V vol ser un símbol d’aquest fet i a la vegada una mostra de rebel·lió personal sobre el seguiment de les normes que imposava la vida i que també s’havien de seguir en l’escriptura.


M’ha interessat  la portada als escenaris d’aquest musical la personalitat d’Isabel Vilà i per la denominació que es va fer l’any 2004 d’un carrer de Palafrugell amb el seu nom, dins la campanya que va dur a terme l’Ajuntament i l’Associació de Suport a la Dona sobre la incorporació de noms de dona al Nomenclàtor del municipi, vista la diferència que hi ha amb relació amb el nombre de noms masculins.


Al web de l’Ajuntament de Palafrugell a l’Apartat “Guia de la ciutat/ Nomenclàtor” hi trobem:



 

Isabel Vilà i Pujol (Calonge, 1843 - Sabadell, 1896). Va entrar a la historiografia catalana gràcies al relat que va fer el diputat Caimó al Foc de la Bisbal (1869). I per aquesta causa també Carles Rahola la va enlairar a la categoria d'heroïna. Va tenir presència en la implantació de la Primera Internacional (AIT) al Baix Empordà, i va crear la Federació Local de l'Associació Internacional de Treballadors de Llagostera.


La seva participació en la campanya Fora quintes, la sol·licitud d'una biblioteca per als obrers a Llagostera, la seva lluita per assolir la jornada de cinc hores per als infants que treballaven a les fàbriques, etc., la varen fer una dona paradigmàtica en el seu temps.


Després d'estar exiliada a Carcassona, a la caiguda de la I República, on va poder formar-se com a mestra, el 1880 va tornar a Catalunya, on va exercir com a pedagoga a Barcelona i a Sabadell.