dijous, 14 de febrer del 2013

Africa al cor




Tornem al Punt/Avui (10/2/13) per poder la llegir la noticia de  la presentació del llibre “Àfrica al cor. Joaquím Vallmajó, casat amb un poble de pobres”, sobre la vida de Joaquim Vallmajó escrita per Josep Valls . És la biografia d’un missioner, pertanyia a l’ordre del Pares Blancs, nascut a Navata (Alt Empordà) i mort a Rwanda, l’any 1994, assassinat durant els enfrontaments entre hutus i tutsis.

Amb en Joaquim havíem conviscut un parell d’anys al Collell, començament dels seixanta, on estudiàvem el batxillerat; ell anava dos cursos més endavant que jo i formàvem part del grup anomenat  fàmuls (criats) que tan bé retrata Rafel Nadal en un dels capítols del seu llibre “Quan érem feliços”. 

Recordo que era un noi seriós i responsable, amic de tots, del que no ens va sorprendre, quan acabat el sisè curs del batxillerat d’aquells anys, que ingressés al Seminari per estudiar per capellà. Anys després, el 1965, vam saber que marxava a Rwanda a fer de missioner. 

                      www.elpuntavui.cat

També a Palafrugell se li va dedicar un carrer que figura en el Nomenclàtor del Municipi (29/11/2006), al mateix temps que al capellà Joan Alsina, fill de Castelló d’Empúries, que va morir assassinat a Xile el 1973 i sobre el que es va publicar l’any 1976, el llibre “Xile al cor”, obra d’Ignasi Pujades.

Al nomenclàtor de Palafrugell, i trobareu, doncs:


 
Joaquim Vallmajó i Sala (Navata, 1941 - Rwanda, 1994). Capellà empordanès que va donar la seva vida en la tasca d'evangelització compromesa amb la gent que pateix. Va ser víctima de la guerra i de les matances que hi va haver entre els tutsis i els utus als grans llacs africans: va desaparèixer i no s'han pogut esbrinar les circumstàncies de la seva mort.