dijous, 8 d’abril del 2010

Vot de la vila o Processó de les cuques

Vista del far i l'ermita de Sant Sebastià

“El 1652, amb motiu de la pesta que afectava Palafrugell, els vilatans van acudir a l’ermita de Sant Sebastià de la Guarda a implorar la protecció del sant. De llavors ençà es porta a terme el Vot de la Vila, partint de la processó coneguda com la Processó de les Cuques”.

El dia 5 d’abril, dilluns de Pasqua, a les 8 del matí, vam sortir del davant de l’església de Sant Martí per continuar amb aquesta tradició. Durant el trajecte que continua pel carrer Cavallers, plaça Nova, carrer de Sant Sebastià, camp d’en Prats i carretera de Tamariu, es van fent unes parades o estacions per tal de meditar sobre la resurrecció de Crist i les diferents aparicions que es d’escriuen en el Nou Testament, també conegudes per Via Lucis.

Uns voluntaris, o més ben dit voluntàries, perquè sempre solen ser dones, es van rellevant per portar un gros ciri encès al llarg de tot el camí. Entre estació i estació la gent va fent les xerrades convenients, sobretot entre persones que feia temps que no s’havien vist i n’aprofiten l’ocasió. Mentrestant, també, es van recollint branquillons de plantes en floració per tal d’ornamentar la capella del Sant.

Un cop arribats a dalt es fa la benedicció del terme de Palafrugell des de l’esplanada que domina terra i mar. Després cadascú recupera forces tot esmorzant, gaudint d’una de les millors panoràmiques del país, si fa un dia tant esplèndid com el que nosaltres vam trobar.

A continuació els que hem pujat a peu, els que ho han fet amb l’autocar que posa a disposició l’’Ajuntament i els que han vingut pel seu compte ens trobem a la capella per celebrar la missa en honor de Sant Sebastià, acabant amb la cantada dels goigs i l’adoració de la imatge, obra de Domènec Fita, a la que uns desaprensius havien tornat a robar les fletxes que duu clavades com a senyal del seu martiri.

Després comença la segona part de la festa amb sardanes, arrossada i anunci de les activitats de les properes Festes de Primavera. Fins fa pocs anys es presentaven les pubilles triades per aquest esdeveniment però un canvi en les estructures de la organització en van propiciar la desaparició.

Un grup dels que anem a dinar a casa ens reunim per tornar a peu tot agafant el corriol que enllaça amb el camí que ve de Llafranc, que passa per sota la Font d’en Mascort i travessant la carretera de Tamariu va a parar al camí del Plans, al final del qual cadascú es dirigeix al seu domicili.