dilluns, 12 d’abril del 2010

Llibres electrònics


O bé s’han d’anomenar llibres digitals? O tal vegada són la mateixa cosa? Davant de l’aparició de tants productes per llegir, per escoltar música, per cercar informació, per... el cap ja em bull. I si a tot a això hi afegim les xarxes socials que apareixen a Internet l’embolic encara és fa més gran, sobretot pels que tots aquest tipus de màquines i sistemes de comunicació ens ha agafat una mica grans.

Fa pocs dies es van presentar a la Biblioteca de Palafrugell els e-books que ha adquirit per deixar en préstec al públic en general. Com a bon lector, des de l’aparició d’aquest mitjà sempre m’ha interessat i per tan vaig decidir anar a la presentació. A la taula, presidida pel flamant nou alcalde, hi havia cinc ponents per informar-nos de la novetat. En principi havien de parlar deu minuts cadascun, però les dues primers intervencions ja van omplir la primera hora, per la qual cosa l’acte es va allargar en demesia. No vull dir que el que es va explicar no fos interessant, però una mica més concís hagués estat millor, perquè al final davant de tanta informació pots acabar confonent les coses.

L’assistència a l’acte fou minsa: unes 25 persones com a molt. Sap greu que els esforços que fan els encarregats de la Biblioteca de Palafrugell, no es vegin correspostos pels mateixos lectors que fan ús de les instal·lacions.

Es va parlar de l’adquisició dels cinc primers e-books per oferir en préstec. Un cop acabada la presentació unes quantres persones varem procurar ser els primers de poder endur-nos a casa un dels volums. Era la primera vegada que en tenia un a les mans. Llegint la capsa que el conté m’assabento que només pesa 174 grams, que fa 9 mm. de gruix i que s’hi poden llegir, en aquest concretament 100 obres diferents, ampliable a moltes i moltes més.

Té moltes més avantatges que ara seria llarg d’explicar, però segueixo pensant igual que abans de tenir-lo per primera vegada a les mans, com un llibre de paper no ho serà mai. El plaer de comprar o de triar, obrir, olorar, girar les planes... no es podrà suplir mecànicament.

Felicitats als que estan al davant de la Biblioteca de Palafrugell per aquesta incorporació a totes les novetats amb les que contínuament ens van sorprenent.