dissabte, 10 d’octubre del 2009

Per la Terra Alta i El Matarranya (I)

Celler Cooperatiu de Gandesa

Celler cooperatiu de Pinell de Brai

Un magnífica sortida per aquestes dues comarques del sud de Catalunya durant cinc dies, establint la nostra base d'operacions a l'hotel Miralles d'Horta de Sant Joan. Un viatge per terres del nostre país, molt desconegudes per la majoria, que valen la pena ser visitades pel seu paisatge, per la imponent arquitectura dels diferents pobles, per la gastronomia i per l'amabilitat de la gent.

Només d'arribar, després d'un viatge de quatre hores i mitja en autocar, un cop instal·lats i ben dinats a un dels hotels de referència d'aquestes terres vam estrenar el nostre recorregut amb una visita al Celler Cooperatiu del Pinell de Brai, anomenat "Catedral del Vi" de Catalunya. Obra de Cèsar Martinell i Brunet, arquitecte deixeble de Gaudí. A la façana principal hi ha un fris de ceràmica vidrada, obra del pintor ceramista Xavier Nogués i Cases. Tot el conjunt és una obra d'art. Aquí van començar les compres, després d'una degustació, que la majoria del nostre grup va fer en abundància durant esl cinc dies de durada del viatge.

Una altra Cooperativa que també vam visitar, obra del mateix autor, va ser la de Gandesa. No té els mosaics de l'anterior a la façana però té unes torres, usades com a dipòsits d'aigua, que la caracteritzen. La sorpresa va ser la guia que ens va acompanyar durant tota la tarda. D'origen búlgar, ens va parlar sempre amb un català perfecte i amb uns coneixements d'història del nostre país que ja voldríem molts de nosaltres També vam visitar el Centre d'Estudis de la batalla de l'Ebre, ja que Gandesa com a cruïlla de camins entre Catalunya, València i Aragó, en fou protagonista principal.

Pel matí del mateix dia ens va sorprendre el poble de Queretes o Cretas, ja que pertany a l'Aragó. Un conjunt de carrers, voltes i porxades que impressionen en un poble de sis-cents habitants. Com va ser comú a tots els pobles de la Franja, et podies dirigir a tothom en català. Al "Centre de visitants" ens van vam poder assabentar-nos del seu passat relacionat amb els ibers. Aquest centre és un dels molts museus que hem anar visitant aquests dies, on com ja sol ésser força normal avui dia, tot està explicat d'una manera clara i concisa a l'abast de la majoria. A l'església les dones van poder discutir i donar la seva opinió sobre si el mantell que lluïa la Verge del Pilar, just acabat d'estrenar, era brodat a mà o a màquina, cosa que va ocupar molta estona de la visita.