divendres, 16 d’octubre del 2009

Picasso a Horta de Sant Joan





La primera vegada que vaig sentir a parlar de la relació de Picasso amb Horta de Sant Joan va ser a finals dels anys seixanta quan vaig adquirir una col·lecció d'obres sobre art on un dels volums estava dedicat a aquest pintor. Hi havia una reproducció de "La bassa", un dels quadres més característics dels començaments del cubisme, a sota de la qual hi figurava el nom de la població en la que s'havia inspirat quan hi havia residit durant una temporada. A partir d'aquí em vaig interessar per Horta de Sant Joan, buscant la seva situació en un mapa i per saber el perquè Picasso havia elegit aquest poble a la província de Tarragona, concretament a la comarca de la Terra Alta (en aquells anys el nom de les comarques de Catalunya ens era més aviat desconegut, només sabíem el nom de les més properes i encara amb no massa claredat).

Dons bé, Picasso va fer estada a Horta de Sant Joan dues vegades. La primera convalescent, a partir de l'estiu de 1998 invitat pel seu amic Manuel Pallarés, fill d'aquesta població i estudiant a Barcelona, on es van conèixer. Era cinc anys més gran que ell i una persona assenyada, per això els pares de Picasso van veure que l'amistat amb el seu fill podria podruir-li una bona influència i van animar aquesta amistat. Aquesta estada es va perllongar fins el febrer de 1899.

La segona va tenir lloc al cap de deu anys, durant el període de maig-agost del 1909. Aquesta vegada en companyia de Fernande Olivier, la seva parella. Al no estar casats els va portar algun problema en relació amb els veïns del poble; fins hi tot algunes dones van arribar a tirar pedres al balcó de la casa on residien, "L'Hostal del Trompet", situat a la plaça del poble.

Aquests mesos corresponen del tot al moment de la seva gran aventura cubista, que tindria en l'obra d'Horta un destacat punt d'inflexió.. Durant aquells dies també duia al damunt una màquina de fotografiar, amb la que va realitzar una sèrie de fotografies que corresponen a les cases del poble, al seu entorns i a algunes persones, com la seva companya Fernande o diversos personatges d'Horta.

El Centre Picasso d'Horta vol ser un homenatge permanent al pintor malagueny i pretén aplegar la reproducció, el més fidel possible de totes les obres que va crear a Horta i amb les quals va immortalitzar aquest poble. Allà hi podem trobar una mostra dels lligams profunds que uneixen aquesta terra amb el gran artista, lligams que ell mateix va sintetitzar en la cèlebre frase: "TOT EL QUE SÉ HO HE APRÉS A HORTA"