diumenge, 26 d’abril del 2009

Havaneres


Estem acostumats a sentir cantar havaneres a tots els racons del nostre país, sobretot durant els mesos d'estiu. Sembla que tothom s'hi atreveix. Cada anys surten grups nous que donen la impressió de només voler arreplegar la seva quota de mercat. Crec, però, que la majoria tenen una qualitat acceptable, d'entre els que destaquen un grupet de privilegiats que estan a la ment de tothom i que sincerament ho fan molt bé.

Dintre d'aquest món d'havaneres, valsets i altres músiques populars i de taverna, han sorgit dos espectacles que han dut a l'escenari d'un teatre gent de casa: "Cubacant" i "Prop de la mar".
A finals de l'estiu passat es va donar a conèixer "Cubacant" a dalt a Sant Sebastià. Jo no vaig poder gaudir-ne fins a finals de març a La Gorga de Palamós. Em va entusiasmar. És un espectacle rodó, intimista i potent a la vegada. Hi estan cuidats tots els detalls: les diapositives, relacionades amb la Cuba d'ara i d'abans, que fan de teló de fons, els objectes que van sorgint de la maleta a cada cançó i que en alguna ocasió arriben a emocionar, el quadern que la cantant va llegint per tal d'introduir cada peça...


Els tres intèrprets sensacionals. La Neus Martínez amb la seva veu dolça i modulada dona vida a una sèrie de cançons, d'havaneres, la majoria desconegudes per nosaltres, que sembla que les hàgim sentit tota la vida. En Castor Pérez, guitarrista, cantant i estudiós de l'havanera fa un acompanyament perfecte. I el percussionista, l'Enric Canada, dona vida a tot el conjunt. Un espectacle que no es pot deixar de veure, sobretot per desfer tòpics sobre el món de les haveneres i per revaloritzar-les davant el públic d'arreu.

El mateix dia que a la tarda es va interpretar "Cubacant" a Begur, al vespre, al Teatre Municipal de Palafrugell s'estrenava "A prop del mar" . Un espectacle d'havaneres, aquesta vegada conegudes, totalment diferent de l'anterior. Aquesta n'és una de les gràcies principals, que en un mateix entorn i amb un mateix tema hagin sortit dos espectacles amb tanta qualitat.

Els intèrprets principals són super coneguts: el grup Port-Bo, per mi el millor cantant havaneres, i una de les millors intèrprets que tenim, la Nina; acompanyats al piano pel músic cassanenc Antoni Mas, el bateria i percussionista de Palafrugell Toni Gadea i el saxofonista Pep Poblet. L'espectacle té dues parts diferenciades, tal com diu el subtítol :"De la taverna al teatre". El grup "Port-Bo" comença evocant als tercetos, asseguts al voltant d'una taula de taverna i continua primer la Nina amb els altres músics i després tots plegats fent vibrar al públic del teatre.

Dos espectacles, dues maneres de mostrar l'havanera, tots dos de gran qualitat, compatibles amb qualsevol cantada a qualsevol racó de Catalunya, que han de veure tots els que els agradin aquestes cançons.


1 comentari :

Neus ha dit...

Simplement el que puc dir en MAJÚSCULES és MOLTES GRÀCIES per les teves paraules, Joan, en nom dels membres de Cubacant. Escrits com el teu ens encoratgen a seguir lluitant per donar llarga vida a aquest espectacle innovador i a l'hora arriscat. Esperem , doncs, que com tu dius la gent s'animi i vingui a descobrir que és Cubacant i en surti amb un bon gust de boca, com aquell que degusta un plat amb nous sabors, noves textures i noves sensacions. Una vegada més GRÀCIES.