dilluns, 13 d’abril del 2009

Tenerife (II) - Tres ciutats

Pati interior de "La Casa de los balcones"

De tots els centres habitats pels que hem passat aquests dies, a Tenerife, caldria destacar tres ciutats, a més de Puerto de la Cruz on hi teníem llit i taula. Són: Santa Cruz, la capital, La Laguna i La Orotava. En alguns pobles i poblets on també ens vam aturar no hi havia gaire cosa a destacar; fins i tot a Buenavista, atrets pel seu nom, una dona jove a la que vam preguntar sobre el que podíem visitar ens va haver de dir que, en aquell poble, fora d'això, del nom, no hi havia res. Però a tots els llocs s'hi pot trobar algun raconet que et faci prémer el disparador de la càmera fotogràfica.

Vam estar una tarda passejant per Santa Cruz. Era dissabte i molts comerços estaven tancats, el que feia que no es veiés tanta gent pel carrer. A poc a poc es va anar animant, però nosaltres vam optar per fer una passejada des de la plaça d'Espanya fins a l'auditori, una magnífica creació de l'arquitecte Calatrava. Tot plegat és un espai obert que permet caminar, sense circulació, tot contemplant els edificis, molts d'ells pertanyents a estaments oficials, que vas trobant. Un botiguer ens va dir que popularment en diuen "la Avenida del colesterol", per la quantitat de gent que intenta desfer-se d'aquest compost bioquímic que tan ens afecta, tot anant i venint. Tot i que algú no ens l'havia deixat gaire bé, la ciutat ens va agradar.

El dia següent va tocar anar a La Laguna. Varem trobar que era una ciutat molt seriosa, potser per ser centre Universitari de la illa, però val la pena anar observant les diferents façanes per anar descobrint la seva història i entrar a per tot on et deixen. Esperava venir-hi per comprar-me un llibre per tal d'emplenar els moments morts del dia o alguna estona d'abans d'anar a dormir, perquè el que duia de casa ja l'havia acabat. No havia trobat res als altres llocs que havíem visitat i confiava en aquest centre cultural. De llibreries si que en vam veure, però era diumenge a la tarda... Vam acabar el dia assistint a una processó de Setmana Santa, amb els passos, els encaputxats, els tambors i les trompetes, que fins i tot van fer sonar, entre d'altres "el himno nacional". Feia força fresca i els canaris van haver de treure els abrics i els anoracs com els que portàvem nosaltres.

I la tercera ciutat, La Orotava. La més bonica de totes, amb un centre històric molt ben cuidat, ple de jardins i de balcons. Pel camí volíem aturar-nos al mirador de Humboldt, però unes obres inoportunes ens ho van impedir; sort que en una parada anterior ja havíem pogut gaudir de la bellesa de tota la vall. Ja a la ciutat vam entrar a l'Institut Taoro, on es fan moltes activitats. Tot estava tan cuidat que impressionava. Ni una rascada en cap paret, ni de dins ni de fora. tots els passadissos coberts per catifes a sobre d'uns empostissats on tot brillava. Col·leccions de quadres a totes les parets. Un jardí escalonat perfecte. I ningú que ens preguntés què hi fèiem passejant per allà dins. A l'Ajuntament ens vam trobar amb la mateixa situació. També vam gaudir visitant el jardí botànic, més reduït que el de Puerto de la Cruz, però molt més ben cuidat i amb una verdor i exuberància excepcionals. Una visita amb ganes de tornar-hi.