diumenge, 9 de març del 2008

"Bodies". Una exposició inquietant


Tot hi haver-ne retardat el tancament més d'una vegada, no havia tingut ocasió de visitar l'exposixó "Bodies" a les Drassanes de Barcelona. Ja fa molts temps n'havia sentit parlar a la televisió i n'havia vist imatges més d'una vegada, però com sempre no hi ha com veure les coses en directe, com aquell qui diu poder-les palpar, però sense poder fer-ho de veritat, perquè, com és natural, està prohibit.

El cos humà l'hem vist milers de vegades en fotos, pel·lícules, gravats... d'infinitat de maneres diferents, per fora o per dins, mitjatçant càmeres que ens mostren cadascun dels seus òrgans i les funcions respectives. Ara, veure els cossos de l'expossició "Bodies" aturant-se a pensar el que són i el que varen ser fa una mica d'impressió. Perquè no són cossos o parts de cossos fets de plàstic com els que s'ensenyen a les classes de Ciències Naturals, són cossos com el teu o el meu.

Després de pensar tot això em vaig dedicar a observar-los detingudament i un queda meravellat de la tècnica emprada per poder observar cadascun dels músculs, nervis i tendons, de la forma de tots ells segons la posició del cos i el moviment que se'n representa.

Només en petites parts es conserva la pell dels individuus, la majoria homes, on s'hi poden veure els pels que hi han quedat i que li donen autenticitat.

Distribuits en diferents àmbits segon l'aparell que representen hi ha també els diferents òrgans , uns sans i altres amb les malalties més comunes. Causen una gran impressió els pulmons d'un fumador i una secció horitzontal d'un crani amb el cervell que ha patit un ictus.

Abans d'entrar a la sala on hi ha exposats els fetus, en diferents estats de creixement, avisen que pots seguir la visita sense necessitat d'entrar-hi.

Una exposició que val la pena visitar per adonar-nos-en com éstem fets,de la nostra fragilitat i de com hem de cuidar el cos perquè res no falli.

I després penses amb el rebombori que varen muntar pel negre de Banyoles, que no tenia ni una centèssima part dels cossos de persones orientals que hi ha exposats a "Bodies"