dilluns, 1 de juny del 2015

"Terra baixa"


Què diria l’Àngel Guimerà si pogués veure la nova versió de “Terra baixa” interpretada per Lluís Homar, adaptada i dirigida per en Pau Miró?. Que un actor s’atreveixi a envestir el repte de donar vida als quatre principals personatges ( en Manelic, la Marta, la Nuri i en Sebastià) d’aquesta obra coral, diu molt d’ell, però que aconsegueixi uns resultats tan excel·lents com els que vam poder veure, fa poc, al Teatre Municipal de Girona, encara el fa més gran. Per alguna cosa acaba de rebre el premi Max al millor actor, concedit per l’SGAE  després de la votació del propis companys de l’ofici.

En un decorat simple però molt efectiu en Lluís Homar fa una gran interpretació, que es fa molt entenedora tan sols amb els canvis de situació a l’escenari o amb l’ajuda d’alguna peça de roba o efecte de llum. Sempre és la seva pròpia veu, sense artificis ni impostures, la que, passant d’un protagonista a l’altre, interpreta, tal com ja he dit, els quatre personatges.


Del 1896, any en el que va ser escrita, fins avui dia han passat molts anys, però “Terra Baixa” segueix sent la mateixa, tot i les innovacions que es presenten en aquesta ocasió. Com sempre, al final, en Manelic pot dir: “He mort el llop, he mort el llop”.


Tal com ens va dir el mateix Lluís Homar a l’acabar la representació pel setembre “Terra baixa”  tornarà als escenaris. No us la perdeu!