divendres, 12 de desembre del 2008

Una pasejada per la prehistòria de Calonge

Cova del Ronquillo

Són quarts de vuit del matí. És comença de tenyir de colors vermellosos la ratlla de l'horitzó, confonent-se amb els llums del port de Palamós. Caminem pel passeig de Sant Antoni. Fa fred, quan he sortit de casa el termòmetre marcava 0'7º, però no es mou ni un bri d'aire. Ben abrigats fa de bon caminar, les cames marxen soles.

A Torre Valentina comença la ruta pròpiament dita: una agradable passejada per la plana de Calonge des d'arran del mar fins als petits turons que l'envolten. Seguim per una sèrie de carrers, escales, cruïlles, carreteres... fins que ja estem en ple bosc, a dalt de la carena de puig Palet. Allà trobem un indret natural aprofitat per l'home prehistòric com a lloc d'enterrament on hi destaquen una sèrie de grans pedres de formes diverses, entre les que en destaca una que té una cavitat per aixoplugar-s'hi anomenada Cova del Ronquillo.

Una mica més avall, just al costat del camí i sota d'un gran suro, hi trobem la pedra de Fondils, una gran roca rectangular en la qual hi ha enigmàtiques formes esculpides a la superfície que fan que algú la bateges com a pedra dels Sacrificis.

Com a edificacions singulars trobem la Torre Roura, construcció modernista edificada per substituir l'antiga masia fortificada de Torre del Baró i l'ermita de San Daniel, situada en un puig a la urbanització del mateix nom. És una edificació del segles XVI-XVII, d'una sola nau i ara quasi totalment en ruïnes.

El camí ens porta fins a Puig ses Forques, lloc on hi havia hagut les forques col·locades pel comte de Palamós en senyal de jurisdicció criminal. En aquest paratge i quasi de costat hi ha un menhir i un dolmen ( del 3400-3000 aC) que reben el nom del lloc. Actualment es trobem al mig d'una urbanització i també han rebut la visita dels desaprensius que han deixat senyals del seu pas en unes frases pintades a les lloses del dolmen.

És una passejada que recomanem. De dificultat baixa i té pocs desnivells, per tant es pot fer en família. Està força ben senyalitzada seguint en gran part el GR-92 i un sender local. Cal extremar les precaucions en travessar la carretera en dues o tres ocasions. Caminant i observant la natura que ens envolta la passejada durarà unes tres hores sense cansar-nos massa.