dissabte, 18 d’octubre del 2008

Alphonse MUCHA


Encara no fa dos anys mai havia sentit parlar d'aquest artista xec. Va ser durant un viatge a Praga que la nostra amiga i companya de viatge Mª Dolors Fuster, professora d'història, ens va informar que en aquesta ciutat centreeuropea hi havia un museu dedicat a la seva obra. Vam decidir que seria un dels nostres objectius quan programàvem la sortida.

"L'Art Nouveau" o la seva aplicació a casa nostra el "Modernisme" sempre m'ha agradat. Per tant em va interessar tot seguit conèixer el que havia fet el personatge. Vam caminar força per tal de trobar la ubicació del museu i una vegada situats davant de la seva obra, va resultar que ja havia vist reproduccions dels seus cartells, sobre tot els dedicats a la gran actriu Sarah Bernnardt, però no en sabia l'autor.

Ara he tingut la ocasió de poder-lo tornar admirar a Barcelona. Fins el 4 de gener de 2009 hi ha una magnífica exposició al Caixa Forum que no te res per envejar al museu de Praga. S'anomena "Alphonse Mucha (1860-1939). Seducció, modernitat i utopia" i està estructurada en quatre nuclis temàtics, Teatre, Bellesa, Misteri i Modernitat.

Complementen l'exposició una secció fotogràfica de Mucha i personatges del seu temps, un vídeo sobre "L'Epopeia eslava" un conjunt d'obres que recreen els moments culminats de la història dels pobles eslaus, una mostra de les seves creacions en el camp publicitari i la seva influència al nostre país.

Als que els agradi el Modernisme tenen una magnífica ocasió per gaudir d'un dels precedents d'un art que es va fer molt popular a Catalunya durant els últims anys del segle XIX i els primers del segle XX.

Vam completar la visita pujant als terrats de l'antiga fàbrica de teixits de C.Casaramona, que és la seu del Caixa Forum, on la guia que ens havia acompanyat per l'exposició ens va fer unes magnífiques explicacions sobre els orígens i evolució de l'edifici fins als nostres dies. Un bon acabament per un matí ben aprofitat.