dilluns, 28 de setembre del 2015

30 anys de "La Xefla"

A punt de sopar, a "Lo Mirador de Torroella"
Divendres va començar el 30è curs de la fundació de La Xefla, l’Associació Gastronòmica i Cultural nascuda a Palafrugell  el 1986. Gastronòmica, perquè està establert que es faran, com a mínim vuit àpats a l’any, la majoria sopars; Cultural, perquè a cada sopar es convida a una persona que al final de l’àpat  fa una xerrada d’uns vint minuts, seguida del col·loqui corresponent  sobre el tema que se li demani o que ell proposi, relacionat sobre tot amb la seva feina, les seves aficions o qualsevol altre que tingui un interès especial.
Experimentant al "Sa Punta" 

Els sopars es fan normalment en restaurants de reconeguda solvència i també en barraques o altres llocs on puguin cuinar els propis socis. L’organització d’aquests sopars es decideix en una assemblea, a començaments d’estiu, on a part de valorar tot el curs es sortegen els noms de  les persones  que cada mes triaran el lloc, el menú, el convidat i convocaran als possibles assistents; també es sortejaran els quatre socis que formaran part de la Coordinadora, que durà a terme les tasques de supervisió general, així com el control econòmic.

La xef Iolanda Bustos recollint, al seu hort, les flors i les herbes que
ens menjarem a "La Calèndula" de Regencós
Al començament de cada curs es fa entrega d’un pin numerat i de diferents materials (plata, or...) als socis  que han assistit a cinquanta, cent o fins ara,dos-cents sopars; l’any que ve, s’arribarà a la xifra de tres-cents àpats de La Xefla.  

Al Mont Sant Benet
Durant aquests 30 anys s’ha anat a restaurants de tot tipus, des de restaurants casolans fins a restaurants “estrellats”, tals com Les cols de la Fina Puigdevall, el Casamar d’en Quim Casellas, els Tinars d’en marc Gascons o el Mas d’Osor d’en Nando Jubany. Normalment , però, no ens movem de locals del nostre entorn que ens ofereixin una bona qualitat dintre els pressupostos que aprovem cada any a l’assemblea.

Els convidats que hem tingut  han sigut de tots els àmbits: personatges locals, artistes plàstics, presentadors de ràdio i televisió, professions liberals, col·leccionistes, esportistes, escriptors polítics (fins i tot consellers de la Generalitat)...


Convidat fent la seva explicació a "La Malcontenta"

Esperem que aquest pròxims anys puguem continuar gaudint d’una bona cuina i enriquir-nos culturalment amb les aportacions dels nostres convidats. 



Garoinada a la barraca dels Liris a Tamariu