dijous, 5 de març del 2015

Massa vent


clubvelacanet.com

Pel meu gust fa massa dies que duren aquestes ventades. Arriba un moment que aquest bufar  continu, de dia i de nit, ja em mareja. Feia anys que aquest vents, procedents del nord, no eren tant constants, tant me fa que es diguin tramuntana, gregal (nord- est)  o mestral (nord-oest); o al menys és el que a mi em sembla.

Dona la impressió que cap obertura tanca prou bé, encara que siguin d’aquests materials moderns; sempre hi ha una escletxa en algun lloc que permet la penetració de l’aire a cada racó de la vivenda; tan de dia com de nit; tan si estàs assegut  al sofà llegint còmodament, aprofitant   els raig de sol que travessen els vidres de la finestra com si estàs dins el llit abrigat amb mantes, edredons o nòrdics. Aquests últims són els meus preferits, són de tacte suau, no pesen i faciliten el “fer el llit” de cada dia.

temps palamos.blogspot.com

De tant en tant para algun dia, però només falta que caiguin quatre gotes per tornar a incitar la bufera que baixa pels canals ventosos provinents de països nòrdics,  tot agafant la fredor de neus i glaceres.

Penso, aquests dies, com lluitàvem amb aquest fet en els anys de la infantesa i joventut en que les proteccions no eren tan efectives com en l’actualitat. Estic segur que l’edat també influeix en les percepcions del vent  en els nostres cossos; no tenim més remei, doncs, que adaptar-nos al que vingui i fer el que convingui per  esmorteir els seus efectes.

Si que és d’agrair, però, quan bufa, allò que en diem  “un ventet de tramuntana”, que ens far anar lleugers i no ens aclapara amb la seva impetuositat.

I els nostres escriptors i artistes, que en diuen de la tramuntana? Tot llegint-los i contemplant les seves obres segur que ens reconciliarem amb ella.
Josep Pla , per exemple, ens diu:

(...) La tramuntana és una alliberació, un ambient propici a la impetuositat i a la vehemència. El garbí és malaltís; la tramuntana és fresca i sana. El garbí esborra les estrelles; la tramuntana crea cels rutilants d’una prodigiosa bellesa. "
El meu país. OC VII, 229-258

Un dels millors poemes de Fages de Climent, és, sense cap mena de dubte  aquesta Oració:


ORACIÓ AL CRIST DE LA TRAMUNTANA:

Braços en creu damunt la pia fusta,
Senyor, empareu la closa i el sembrat,
doneu el verd exacte al nostre prat
i mesureu la tramuntana justa
que eixugui l'herba i no ens espolsi el blat







Gravat de Dalí fet exprés per a l’edició del poema de Fages de Climent.