diumenge, 25 de gener del 2015

Llibres que he llegit últimament (I)

D’entre tots  els llibres que he llegit últimament n’he triat set. He escollit aquests com podien ser alguns altres. Són de temàtiques molt diferents, lleguin-te’ls  m’he divertit, he après, he recordat i moltes altres coses, que és el que buscava. Per tant objectiu complert  i crec que els puc recomanar:


Ànima – Wajdi Mouawad

El protagonista, Wahhch Debch descobreix el cos de la seva dona brutalment violada i assessinada. Durant la búsqueda de l’assassí a través d’Amèrica rememora records brutals de la seva infància; per evocar-los fa callar l’home i dona veu  als animals i aquí trobo l’originalitat de l’obra: són ells  els que ens mostren  la busca  de la bèstia  vertadera. Ànima ens porta per un camí desconegut a un territori entre el thriller, el western y la tragèdia grega, un lloc inhòspit  i d’una violència ferotge que no volem abandonar y que som incapaços d’oblidar quant hem   acabat el llibre”, podem llegir a la coberta.


La gran desmemòria – Pilar Urbano

Un exercici d’investigació que descobreix els entrellats de la  mitificada  Transició espanyola. El rei, Suàrez, el búnquer, els militars... tots hi van jugar el seu paper. Pilar Urbano ens resol dubtes i sospites que per a molts de nosaltres, al menys per a mi, havien quedat desfigurades. Ells mateixa diu: “Discrepo de Camus quant afirma que la veritat té dues cares, una de las quals ha de quedar oculta. El meu servei al ciutadà es justament el contrari: descobrir aquells trams de la historia que sovint ens volen amagar  i que reclamen la llum.»


El impostor – Javier Cercas

Diu que és una novel·la sense ficció, perquè la ficció ja li posa l’Enric Marco, el nonagenari barcelonès que es va fer passar per supervivent dels camps nazis y que va ser desemmascarat el maig de 2005, després de presidir durant tres anys l’associació espanyola dels  supervivents, pronunciar centenars de conferències, (sobretot a molts instituts,) concedir desenes d’entrevistes, rebre importants distincions  ... En aquest relat  hi podem trobar narració, crònica, assaig, biografia, autobiografia..., l’enigma del personatge, la seva veritat i les seves falsedats, a través d’una indagació que recorre casi un segle de historia d’ Espanya.

El lleopard – Jo Nesbo

Des de que l’any 1997 Jo Nesbo va publicar la primera novel·la de la sèrie del policia Harry Hole, ha estat aclamat com el millo r autor de novel·la policíaca de Noruega, un referent de la última fornada d’autors del gènere negre escandinau.

En pocs dies de diferència, dues dones han aparegut mortes a Oslo ofegades en la seva pròpia sang i amb la boca perforada amb vint-i-quatre ferides d’una arma blanca desconeguda que deixa restes de ferro i coltan, un mineral utilitzat per a la fabricació de components electrònics”.