dijous, 25 d’abril del 2013

Sortida a l'Aragó (II)



Palau de l'Alfajeria
 Un bon sol ens va acompanyar, ja de bon matí,  a la nostra visita a Saragossa.  Vam començar pel “ Palacio de la Aljaferia”, un dels edificis més representatius de l’art mudèjar aragonès on s’hi barregen l’antic palau islàmic, el palau cristià medieval  i el palau del Reis Catòlics; actualment hi resideixen les “Cortes de Aragón”. Va ser una sorpresa, ja que en una anterior anada a la capital aragonesa no hi vam entrar. Des de fora ja és imponent, però els interiors, milloren les expectatives. 



 Antic palau islàmic
 Anar a la basílica del Pilar  és obligatori en tota visita turística a Saragossa, tan una com l’altra són inseparables. I qui no recorda aquella cançó que sonava ja fa una colla bastant llarga d’anys: “El Ebro guarda silencio al passar por el Pilar...” Ja a l’interior, com sempre, els punts principals d’atenció són la Pilarica, que sorprèn per lo petita que és, les pintures d’en Goya i les bombes que, clavades  a  la paret, no varen explotar.

 
                     Les bombes del Pilar                     


De fet la catedral de Saragossa és la Seo de San Salvador. Personalment m’agrada més que la basílica del Pilar. Diuen que és el conjunt més significatiu i valuós d’Aragó i representa les tendències artístiques medievals, renaixentistes i barroques. Només pel   retaule de l’altar major, d’alabastre policromat (1434), val la pena entrar-hi. Durant la nostra visita una organista estava assajant a tot drap, que per una part podia acompanyar l’observació tranqui-la de tot el que hi ha a la catedral, però per l’altra, tanta música no deixava escoltar les explicacions, per cert molt interessants de la guia que ens acompanyava. Ja es veu que, com sempre, tot no pot ser.



Paret exterior de la Seo
 Ens van portar a dinar a una part de Saragossa on les edificacions sense acabar formaven part d’una urbanització quasi fantasma. Al mig dels alts edificis un restaurant, amb aspecte de “xeringuito” , ens veu que ens esperava. Hi vam arribar després de donar mil voltes per aquells carrers buits i exposats al “cierzo” que bufava una mica. A l’entrar-hi, però, ens va sorprendre la seva modernitat i netedat. Hi vam menjar bé i la quantitat de gent que hi va entrar, jovent sobretot, ens van confirmar que estava bé de preu.

 A l'Aquari
 D’un lloc sense acabar vam anar a un altre d’abandonat, el de la Expo de 2008, per visitar l’aquari  que s’hi va instal·lar per l’ocasió. Amb una dimensió de 3400 metres quadrats el converteixen en  l’aquari d’aigua dolça més gran d’Europa. Dedicat als rius Nil, Mekong, Amazones, Darling i Ebre es vol establir la relació  entre la formació dels cinc continents i l’aigua dolça. Un cop a dins val la pena la visita, però el que es veu al voltant et desanima una mica.