diumenge, 8 de juliol del 2012

El setrill d'en Rafael Marquina


Segons he pogut llegir als diaris, sembla que a Galliners, el meu poble d’origen, s'hi farà un centre de promoció de la cultura de l’oli. Suposo que no hi ha cap més poble amb aquest nom fora d’aquest petit lloc del pla de l’Estany. I si tenim en compte que el promotor,  Rafael Marquina,  resideix a la comarca des de fa uns 40 anys i és l’inventor del cèlebre setrill de vidre transparent, amb el broc corb que no deixa escapar ni una gota d’oli quan el portem a taula, encara em fa més creïble la informació.

Tot això és situaria a la casa que Marquina ha adquirit al centre del poble, can Bardera, que té un trull, ben conservat, que em recorda els temps que tota els meus veïns hi anaven a fer oli del fruit que produïen les oliveres que sovintejaven en camps i marjals abans que les glaçades les matessin.

Encara recordo la fred que es passava quan es collien les olives, sempre a mà i segons els llocs des del terra i d’una en una. Després d’una estona de fer aquesta feina, sempre en ple hivern, tenies als dits amb una sensació de dolor a la punta, que nosaltres en dèiem piulots  fins que les mans et quedaven valves i havies d’escalfar-les d’alguna manera per poder continuar. 

Rafael Marquina, de més de noranta anys, ha rebut recentment la Creu de Sant Jordi i continua dissenyant objectes útils i funcionals que solucionin, d’una manera pràctica i econòmica, els diferents problemes domèstics que pot arribar a tenir l’usuari.

Esperem que aquest projecte arribi a bon port i que no trenqui la pau i tranquil·litat que es respira al petit poble de Galliners, que per no tenir, no té ni un restaurant, ni una botiga, ni un bar, ni res que s`hi assembli, , des de fa molts anys. I que tan la gent que hi viu, com els que hi tenim casa i hi anem regularment  puguem continuar gaudint de la seva acollida.