dijous, 4 de juny del 2009

Els "porcs" de la llauna vermella



Un amic l'altre dia em deia: "Quants surts a passejar pels nostres camins no hi ha cap perill de perdre't, només has de seguir el rastre de llaunes vermelles que vas trobant per les seves vores". Ja havia constatat que se'n veien moltes, però després d'aquesta observació encara me'n dono més compte. Amb més o menys abundància, segons la densitat de personal que hi circula, sempre, el color vermell, destaca entre la verdor que flanqueja els camins. Dues marques de begudes en són protagonistes, reforçades moltes vegades per les capsetes de tabac buides que també llueixen el mateix color.

Ara, jo em pregunto. "Com pot ser que persones que es diuen esportistes i que sembla que cuiden la seva salut fent exercici diari, tant si van a peu, en bicicleta, moto o quad, vagin deixant aquest rastre per tot allà on passen?". "No els fa mal als ulls, deixar i augmentar dia a dia els munts de deixalles, perquè les llaunes vermelles mai van soles, enmig de la natura de la que sembla que en volen gaudir?". "De que serveixen les campanyes que es fan als mitjans de comunicació i del que se'ls ha ensenyat a l'escola any rere any?"

La mentalitat d'aquesta gent deu ser la dels que diuen que el bosc no es de ningú i allà tot és permès. Segur que serien els primers de posar un crit al cel si se'ns acudis tirar un petit paper, ja no dic una llauna vermella, davant la porta de casa seva, perquè ells són molt nets.

Un dels llocs on prolifera escandalosament aquesta vermellor és el camí que transcorre pel paratge de Rapinya de Palafrugell, en direcció a Cap Roig. Per la manera com estan llençades suposem que en són causants un grup de ciclistes, ja que en zones de parada augmenta considerablement el seu nombre. És allà on ens vam començar a donar compte d'aquesta plaga i que hem anat constatant dia a dia en totes les nostres caminades.

Tant difícil és aixafar la llauna amb la mà i guardar-la per tirar-la al contenidor a l'arribada? Hem pensat que si una llauna triga com a mínim deu anys en desfer-se i en llencessin una cada setmana tots els habitants del país, com quedaria el nostre entorn? No creieu que el qualificatiu més suau que mereixen aquestes persones i tots els que llencen les seves deixalles a la natura és el de "porcs", amb tot el respecte a aquests pobres animals dels que no se'n llença res? Mereixerien que se'ls obligués a portar una samarreta de color vermell amb unes lletres ben grosses on es veiés retratat com el que és: un "INCÍVIC".


1 comentari :

Enrique ha dit...

Joan : celebro poder tornar a llegir el teu interessant blog, despres d` aquesta curta interrupciò.

Enric