dimecres, 14 de juny del 2017

Homenatge a Josep Pallach


Ara fa 40 anys que va morir l’insigne polític i pedagog Josep Pallach, fill de Figueres i resident, en la última etapa de la seva vida, a Esclanyà, on està enterrat en el petit cementiri de la localitat.

En motiu d’aquesta efemèride la fundació que porta el seu nom ens va convidar a l’acte d’homenatge que el govern de la Generalitat li va dedicar al Palau de la plaça de Sant Jaume, a Barcelona.

Va ser un acte molt emotiu, que va comptar amb l’assistència de 250 convidats que omplíem el  Saló Sant Jordi. La  taula era presidida pel president de la Generalitat, l’honorable Carles Puigdemont, la Sra. Antònia Pallach, filla de l’homenetjat, i el Sr. Josep Mª Soler, president de la Fundació Josep Pallach.

No tracto de repetir el que es va dir, si no de deixar constància que els que varen intervenir en els parlaments ho van fer des de les diferents vessants de Pallach: com a polític, com a pare i com a ensenyant. Com a polític en va parlar el seu antic company l’escriptor Amadeu Cuitó, com a pare la seva filla Antonia i com  a pedagog el president de la Fundació el bon amic Josep Mª Soler, antic alumne de Pallach.

També es va comptar amb l’assistència de la seva vídua Teresa Juvé, de 96 anys i que viu tota sola a Esclanyà, dedicada a escriure, entre altres coses, novel·les de misteri i policíaques. El President de la Generalitat li va fer entrega d’un ram de flors al finalitzar l’acte.

Jordi Bedmar/Govern
Tot plegat va ser amenitzat pel cant de la soprano Titon Frauca, antiga mestra de l’Escola Sant Jordi de Palafrugell, entre elles “l’Emigrant”. La sorpresa va ser la interpretació de “Al vent”, acompanyat per un piano i al so d’un clarinet, per part d’Oriol Pagès i Soler, net del president de la Fundació. Josep Pallach era gran seguidor de Raimon i de les seves cançons.


Va tancar l’acte el President Carles Puigdemont amb unes paraules de record i d’agraïment.