divendres, 28 d’abril del 2017

Refugiats

Refugiats de la guerra Civil a una platja del sud de França (Sapiens)

Contínuament ens arriben notícies  sobre refugiats d’arreu del món que han de marxar de les seves cases i dels seus països per motius diversos. Sobre tot per guerres sense sentit que  sovint comencen  per pensar de manera diferent, per perpetuar-se en el poder o per aconseguir-lo si no es té. Les conseqüències són sempre esfereïdores.

Cada vegada que en sento parlar no deixo de pensar amb els meus oncles i els seus dos fills, un nen i una nena, que van haver de marxar cap a França a les acaballes de la Guerra Civil. Després de l’estada al camp de concentració i ja establerts en un poblet del Roselló van perdre en Joan, el meu cosí germà, víctima d’un atropellament.

Més tard els nasqué una altra filla, li van posar Rossette (però nosaltres sempre li hem dit Rossita) i vam néixer el  mateix any. Juntament amb la germana gran, la Maria, es van establir com a hortolans  i es van integrar a la vida francesa.
Plaça de Torrelles de la Salanca  (Viquipèdia)

Quan jo tenia cap a nou anys ens van començar a venir a visitar, a Galliners, la meva tia i les meves cosines. Cada nova vinguda era un esdeveniment per la família; s’establien a casa dels  meus avis anant a fer àpats diferents a casa d’un germà o altre, on segur que es menjava com en una festa major per celebrar la seva vinguda. Elles sempre ens portaven com a obsequi paquets de café, producte  que, com molts altres, aquí  escassejava.

Durant els meus quatre anys d’estada el Collell vam començar a cartejar-nos amb les meves cosines i quan vaig anar a estudiar a Girona, durant les vacances d’estiu, passava uns temporada llarga a casa seva, primer a Torrelles i després a Cornellà de la Ribera.
Corneillà de la Ribera (ajuntament) (Viquipèdia)

Alguns anys feina una curta vinguda per matricular-me i després tornava a anar-hi; sobretot les vegades que em vaig llogar per fer la verema; s’havia de complir. Amb el que en van pagar per fer aquesta feina vaig poder comprar-me el primer tocadiscos, el que a casa em negaven per ser una cosa supèrflua i que per altra part tampoc es podien permetre.

Tinc una gran estima pels meus parents francesos, no ens veiem gaire sovint, sobretot ara que els meus oncles ja no hi son, però els recordo constantment a mida que es van succeint fets com els que ells van sofrir.  Durant les meves estades a França no vam parlar mai de tot el que havien passat, ja es donava per suposat i no calia remenar ferides que no duien enlloc.


1 comentari :

Joaquima Pellicer Solà ha dit...

Pensa que importa tenir les mans ben obertes
i ajudar qui ve fugint del dolor i de la pobresa.
Si tu fossis nat a la seva terra,
la tristesa d’ell podria ser la teva.

Fragment del poema "Podries" de Joana Raspall