diumenge, 13 de març del 2016

Autobiografia i diari personal


Ahir es van complir 75 anys de la mort d’Anna Frank, l’autora de “El diari d’Anna Frank”, un diari escrit mentre s’amagava, amb la seva família i quatre amics, durant l’ocupació alemanya a Amsterdam durant la segona Guerra Mundial.

Deportada a Auschwitz va morir en tal dia com avui; el seu pare va ser l’únic de la família que va sobreviure als camps de concentració nazis. Va ser ell qui va fer publicar els escrits de la seva filla l’any 1947; el 1955 es van publicar en espanyol amb el títol de  “Las habitaciones de atràs”.

Pel mes de febrer del 2008 vam poder visitar aquestes “habitaciones de atràs” a la casa on va viure i on la van capturar els membres de la Gestapo. Durant aquesta visitar vaig poder adquirir-hi la traducció en català d’un dels diaris personals més famosos del món.
Reconstrucció  de l'habitació a la casa d'Anna Frank,
a Amsterdam

A Palafrugell hi ha una plaça dedicada al seu nom, no gaire lluny de la Fundació Pla.

Es precisament en aquest aniversari que vam acabar el taller sobre com escriure un diari personal o autobiografia que organitzava “L’aula de lletres” de la Fundació Pla a càrrec de la professora Raquel Piccolo. Ha estat un taller molt interessant, envoltats pels llibres de la biblioteca Josep Pla, que ens han inspirat durant les dotze hores (sis dissabtes de 11 a 1) que ha durat el curset.

Fundació Josep Pla


M’hi vaig apuntar per mirar d’agilitzar i acabar unes memòries que tenia començades i aparcades des de feia temps. Havia arribat fins als 20 anys i ara amb l’empenta del curset tornaré a posar fil a l’agulla. Espero que aquest treball serveixi per agilitzar la memòria, procurant arribar fins allà on pugui. Una altra activitat que omplirà les hores de jubilat, juntament amb les altres que ja ocupen bona part del meu l’horari diari. 


La biblioteca on es va desenvolupar el taller