dimarts, 27 d’octubre del 2015

Cap de setmana al Pallars (II)

El "burro" que escalfava el llit

Després d’un bon esmorzar a l’hotel Pessets, el segon dia d’estada als Pallars ens va encaminar a Esterri d’Àneu , on ens van mostrar la Casa Gassia. És una casa tal com eren la majoria dels habitatges en aquesta zona del Pirineu en el segle XVIII. 

El teler de la casa Gassia



Les seves estances estan museïtzades, de manera que un cop a dins, no falta cap detall per entendre com era realment no solament una casa, sinó la vida en aquell temps. La guia ens va  endinsar, d’una manera activa , participativa i molt divertida, en les formes de vida del Pallars del principi de segle.
Continuant amb la pagesia i la cria de bestiar vam arribar a  Llessui.. És al nord-est de Sort, a la Vall d’Àssua a 1417 metres, entre el tossal de Torena i la riba esquerra del barranc de Pamano. El poble de Llessui, juntament amb altres indrets de la vall van inspirar l'escriptor Jaume Cabré per escriure la novel·la Les veus del Pamano, de la que després se’n feu una sèrie a TV3. 

Esquelles al Museu del Pastor


A Llessui, doncs, vam poder entrar al món del pastoreig, concretament d’ovelles, de la mà d’un jove pastor que ens va endinsar en aquest món, des del seu punt de vista més modern i evolucionat  que la manera de veure-ho del seu pare, al Museu del Pastor.




Saurí, tot anant a dinar

Per dinar ens van portar al poble d’Altron, un altre poble literari, on la Maria Barbal es va inspirar per escriure la seva primera novel·la: “Pedra de Tartera”.






Entrada a Altron, al fons Sorre

Al restaurant vam poder degustar un“Filiberto”: Postre molt típic del Pallars Sobirà. En si el seu origen prové d’un restaurador de Llessui, que li va posar el nom en honor al seu gat. El Filiberto és una emulsió de iogurt d’ovella i gelat de nata amb grosella, que es prèn molt fresc. L’alt contingut en greix de la llet d’ovella afavoreix i realça la intensitat de la grosella.


"Filiberto"


Per acabar-ho d’adobar ens van portar a una petita formatgeria artesanal, al mateix poble, on poder veure una demostració de la producció i fer  les degustacions  pertinents.


Racó de Sorre

Una curta visita al poble de Sorre, escenari d’una altra sèrie de TV3: “Gran Nord”, on no vàrem veure ni una sola persona va tancar la tarda sota un fi plugim.






Sense paraules


A l’arribada a Sort, els que el dia abans no havien anat a “La Bruixa d’Or” van poder fer-ho i al haver-hi 
molt poca gent, cosa estranya, ens vam poder divertir fent fotos i rient 
sense entrebancs.