diumenge, 30 de novembre del 2008

Calendaris


En totes les cultures i des de temps immemorials l'home ha tingut necessitat de trobar sistemes per mesurar el temps i un d'ells són els calendaris. Ara, en aquest últims dies de l'any, és l'època propicia per l'aparició de tot tipus d'agendes, almanacs i calendaris on cadascú hi pugui anotar els seus propòsits per l'any nou, així com tot el que pensa fer i segur que no farà, almenys en gran part i on també podrà informar-se dels sants, festes majors, fires...

De tots els calendaris-almanacs que es publiquen i des del 2002, any en què va aparèixer, adquireixo l'Agenda Almanac del Cordill. És una modernització del Calendari dels Pagesos, que va començar a publicar-se el 1861 i del calendari conegut popularment com de l'ermità, començat a publicar el 1875.

l'Almanac del Cordill, anomenat així pel cordill amb que va relligat que el fa útil per penjar en qualsevol lloc, ens ofereix d'una manera clara i fresca tot un seguit de costums, festes, receptes, remeis casolans, observacions dels avis, apunts de Joan Amades, Antoni M.Alcover, Joan B. Moll o Jacint Verdaguer i coneixements del pagès solsonenc Felip Vendrell, autor del llibre "Històries de l'amor pagès" Compta, també, amb les il·lustracions de la dibuixant Sol Cots i tal com diu el seu editor Narcís Clotet: "Intenta rescatar i renovar tot allò que encara perviu de la tradició popular i que cal honorar".

És un calendari molt amè que ens pot fer descobrir, de nou, moltes coses que teníem oblidades o també donar-les conèixer a molta gent, entre ells als nens, que les desconeixen per complert. Sincerament crec que val la pena tenir-lo a casa.


1 comentari :

Unknown ha dit...

Quin bloc més interessant, Joan. No sabia que en tinguessis. L'he descobert buscant una foto de l'Almanac del cordill. Amb el teu permís, l'aniré seguint.