dimecres, 23 d’octubre del 2013

La Toscana (IV)



Sant Gimignano segons una foto d'internet
Durant els nostres desplaçaments amb l’autocar només ens faltava trobar-nos  una topada entre dos turismes i la conseqüent discussió dels conductors, aquesta vegada un home i una dona, que va sortir del vehicle amb gran cridòria i movent contínuament els braços aixecats enlaire, tal com estem tips de veure a les pel·lícules italianes. Com és natural  la cruïlla va quedar tallada, per tant va ser necessària la presència dels carabinieri per desfer l’embolic i obrir-nos pas en les nostres maniobres. Avui que ens n’haviem deslliurat!
Plaça amb el mercat

Hem arribat a bona hora a l’anomenada per algú “Manhattan Medieval”, el poblet de Sant Gimignano, per l’elevat nombre de torres que s’han conservat, símbol del poder civil de les famílies adinerades; torres que han desaparegut en la majoria de pobles i ciutats de la Toscana. Després d’una costeruda pujada des d’on ens ha deixat l’autocar entrem per la porta de la muralla.  Un carrer llarg i no gaire ample curull de botiguetes i restaurants ens flanqueja el camí fins a la plaça de la Cisterna, on  precisament avui s’hi fa el mercat setmanal, pel que  no podem veure el conjunt de la plaça i les seves construccions. La guia ho vol arreglar dient-nos que així veurem el poble en moviment, però el que interessa és la plaça en si mateixa, de parades de roba, sabates i bosses se’n troben arreu. El que si s’ha de fer es ben aixecar el cap per anar descobrint les torres escampades per tota la població.


No havia vist mai cap poble amb tants lavabos públics com a Sant Gimignano. A cada cantonada hi ha indicadors de la seva situació. A tots s’han de pagar 50 cèntims i una senyora s’encarrega de la neteja i de l’ordre de cada un d’ells. Quan varem arribar al que havíem escollit vam trobar-nos amb uns companys de viatge enriolats pel que allà succeïa: la cua avançava molt lentament, la senyora controlava tots els moviments dels assistents, des de quan es podia posar el primer peu a l’interior, si ho feies abans e temps et renyava, com i quan posaves els diners en el moment precís perquè s’obrís el pas automàtic, fins al moment del canvi d’usuaris. Entre un i l’altre la senyora netejava cada WC: interior de la tassa, tapa, parets..., mentrestant la cua s’anava fent llarga. Quan em va tocar a mi i ens canviaven de mans els paquets amb la meva dona, per estar més lliures, em va menar la pressa perquè la gent s’havia d’esperar massa. Fins i tot uns japonesos, van immortalitzar el fet amb les seves càmeres fotogràfiques.
 
Paisatge de la Toscana a Sant Gimignano
El dinar va ser a Siena, per arribar al restaurant vam travessar la Piazza del Campo on es celebren dues vegades l’any les curses de cavalls del Palio que transcorren en la seva superfície, ovalada, inclinada i que coberta de sorra deuen dificultar el seu transcurs. L’equip guanyador, que pertany a un dels barris de la ciutat, rep un “Palio”, espècie de bandera, com a premi, d’aquí en ve el nom. Aquesta festa renaixentista ha sortit reflectida en algunes pel·lícules, l’última “Quantum of solace” ( Només per als teus ulls) de James Bond.
 
Piazza del Campo
L’altre gran atracció de Siena és la seva catedral, tota de marbre amb els colors negre i blanc, el campanile amb més finestres a mida que  va pujant i sobretot amb el terra cobert de cinquanta-sis panels de marbre a tot color en els que van treballar notables artistes del gòtic i del renaixement.

Detall de la catedral de Siena



Un dels 56 panels de marbre del terra de la catedral